Sinterklaas zakt door zijn paardThea Dubelaar

Terug naar lijst
 

Sinterklaas zakt door zijn paard

Titel: Sinterklaas zakt door zijn paard
Auteur: Thea Dubelaar
Uitgeverij: Ploegsma, 2003
ISBN: 978 90 2161 676 6
Illustraties: Kees de Boer

Terug naar lijst

Het paard van Sinterklaas moet op dieet!

Elk jaar in november wordt het spannend, want Sinterklaas is in aantocht. En wat is er leuker dan een boek (voor) te lezen over Sinterklaas om in de juiste decemberstemming te komen? 'Sinterklaas zakt door zijn paard' van Thea Dubelaar is hiervoor ideaal. Het verhaal gaat over de voorbereidingen die Sinterklaas en zijn pietermannen moeten treffen voordat de boot naar Nederland kan vertrekken. En dat valt soms niet mee. Zeker niet als er onverwachte problemen om de hoek komen kijken.

Amerigo, het paard van Sinterklaas heeft het hele jaar van de vijgenboom gesnoept en is nu zo dik dat hij door zijn benen zakt als er iemand op hem gaat zitten. Dat is een erg groot probleem, want Sinterklaas gaat over een paar weken al met de boot naar Nederland, en Amerigo moet mee. Pedro, de Piet die in Spanje alles voor Sinterklaas regelt, maakt zich ernstige zorgen en probeert Amerigo af te laten vallen. Het paard krijgt een streng dieet en moet meer bewegen.

Ondanks vele pogingen van Pedro, lukt het niet om Amerigo bij de vijgen weg te houden. Pedro gaat zelfs op zoek naar een ander paard voor Sinterklaas. Arme Amerigo doet erg zijn best om te stoppen met eten, maar het is zo moeilijk:

'Vlak voor zijn snuffelende paardenneus hangen donkerpaarse, sappige vijgen. Ze zijn bijna net zo zoet als suikerklontjes. Het paard van Sinterklaas is dol op vijgen. (...) Natuurlijk hoort een paard geen vijgen te eten. Een fatsoenlijk paard eet gras. Maar het gras in Spanje is maar heel even mals en groen, en de rest van het jaar is het dor en droog. Amerigo eet alleen van dat dorre gras als er geen vijgen meer zijn. Of als Pedro hem ziet.'

Er zijn in de loop der jaren al heel wat verhalen over Sinterklaas verschenen en het is niet makkelijk om dan origineel te blijven. Toch is dat Dubelaar wel goed gelukt. Het verhaal boeit en spreekt tot de verbeelding. De lezer krijgt echt een kijkje in de keuken van Sinterklaas. Zoals hoe hij zijn pakjes beschermd en wat de pieten allemaal doen ter voorbereiding op de reis naar Nederland.

De tekeningen bij het verhaal van Kees de Boer zijn kleurrijk en komisch. De dikke Amerigo die hij neerzet is precies zoals Dubelaar hem beschrijft in het verhaal; een luie dikkerd.
Dubelaar heeft met dit boek bewezen dat ze veel over Sinterklaas weet, dus als we geluk hebben, komen er de volgende jaren nog meer boekjes van haar hand over de leukste Spanjaard.

Geri.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.