SinterklaasCharlotte Dematons

Terug naar lijst
 

Sinterklaas

Titel: Sinterklaas
Auteur: Charlotte Dematons
Uitgeverij: Lemniscaat, 2007
ISBN: 978 90 5637 985 8
Illustraties: Charlotte Dematons

Terug naar lijst

Zoek de zeurpiet
 

Dit is het leukste Sinterklaasboek aller tijden! Echt waar! Charlotte Dematons heeft in dit prentenboek 13 grote platen getekend vol Zwarte Pieten. Op elke plaat is ontzettend veel te ontdekken. Haar precieze tekeningen zijn mooi, sfeervol, vol grapjes en oer-Hollands met een vleugje Spanje. Het boek heet simpelweg ‘Sinterklaas’ en eigenlijk is die naam wel goed, want dit is het ultieme prentenboek over de Sint.

We zien hoe Sinterklaas in Spanje zich voorbereidt op zijn vertrek, dan zien we zijn reis over zee, zijn aankomst in Nederland en vervolgens zijn reis weer terug. En nadat je dit boek hebt gezien weet je iets wat nog niemand wist, namelijk hoe Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten wonen in Spanje. De plaat met een doorsnee van het grote Spaanse huis is echt geweldig. Vijf verdiepingen met kamers vol Pietjes. Al die stapelbedjes voor de Zwarte Pieten, een badkamer met hééél veel bekers met tandenborstels, de mooie deftige kamer van Sinterklaas zelf, zijn sfeervolle slaapkamer met open haard. Het is zo knus en zo gezellig daar. En dan is er natuurlijk naast het grote woonhuis ook nog het pakhuis met álle cadeautjes, de oefenschoorstenen en het strand met een stoel voor Sint. Ook de tekening waarop je ziet hoe de stoomboot er van binnen uitziet, is zo leuk. Wist je dat de Pieten daar in hangmatjes slapen?

De tekeningen zitten vol grapjes. Er zijn Sinterklaasliedjes in verwerkt, je ziet Pippi Langkous en Roodkapje en je kunt op elke plaat de witte poes zoeken. En zie je daar, op de eerste bladzijde, Don Quichotte strijden bij zijn molen? Maar ondanks deze knipogen blijft Sinterklaas die waardige oude man. En zo hoort het ook! Zo is de ontvangst van de Sint bij zijn thuiskomst zeer hartelijk. Alle Zwarte Pieten die niet mee naar Nederland konden, de kleine Zwarte Pietjes en oude Pieten met grijs haar en rollators, wachten hem op met muziek en een heerlijk diner. Sint zelf krijgt voor zijn verjaardag ook een mooi cadeau. O ja, daarom stonden die Pieten natuurlijk in de etalage van een meubelwinkel te kijken… Sint krijgt namelijk een mooie (Rietveld) stoel cadeau.

Net als in ‘De Gele Ballon’ heeft Charlotte Dematons ook nu geen woorden nodig om haar verhaal te vertellen. Haar tekeningen vertellen genoeg. Het is dan ook een goed idee van de uitgever om er een groot vloerboek bij te maken. Heerlijk op je knietjes voor het boek om elke keer weer iets nieuws ontdekken en elkaar zoekopdrachten te geven. Hier zijn er vast drie. Zie jij de Piet met een pepernoot in zijn fietsband? Zie jij de Piet die een tasjesdief achterna zit? Zie jij die Zeurpiet?

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.