Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereldBecky Albertalli

Terug naar lijst
 

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

Titel: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld
Auteur: Becky Albertalli
Uitgeverij: Blossom Books, 2016
ISBN: 978 90 206 7994 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Een boek om verliefd op te worden

Ik weet niet wat het is, maar de laatste tijd heb ik vooral heel erg de behoefte om uit de kast te komen. Misschien wil ik het gewoon achter de rug hebben. En jij? Heb jij er al over nagedacht?

Behalve over Oreo's, muziek en familie praten Jacques en Blue vooral Heel Veel over homo-zijn. De twee jongens hebben elkaar ontmoet op The Creeksecrets Tumblr. Jacques is in het echte leven de zestienjarige Simon Spier en wie er achter Blue schuilgaat ... Dat is het grote mysterie in ’Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’. Het enige wat Simon zeker weet wat Blues identiteit betreft, is dat hij net als Simon zelf op Creekwood High School zit, homo is en dat voorlopig geheim wil houden. O ja, en dat hij lief, gevoelig en grappig is.

Na een Tumblr-berichtje van Blue starten Simon en hij een intensieve mailwisseling. Ze bespreken de meest persoonlijke onderwerpen, maar raden naar elkaars identiteit hebben ze elkaar stilzwijgend verboden. Dit is gelijk de reden dat je ‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’ zo snel mogelijk wilt uitlezen. Al na de eerste paar mailtjes ben je net zo nieuwsgierig als Simon: Wie. Is. Blue? Heb je het boek uit? Begin dan opnieuw. Je zult zo nu en dan een glimlach op je gezicht krijgen, doordat je de real life-ontmoetingen tussen Simon en Blue herkent, terwijl zijzelf geen idee hebben!

Het boek heeft 35 hoofdstukken die afwisselend bestaan uit mailtjes en uit het lopende verhaal. Je leert Simon kennen als een lieve, redelijk zelfverzekerde jongen. De openheid in zijn mailtjes aan zijn liefde Blue (ja ja, Simon raakt verliefd op de anonieme mailer!) en het contact dat hij heeft met zijn familie, vrienden en vijand (Simon wordt gechanteerd!) geven een goed beeld van zijn persoonlijkheid.

Het is bijzonder om de dynamiek binnen het vriendengroepje vanaf een afstandje gade te slaan. De vriendschappen leiden soms tot onzekerheid bij Simon. Ken jij het gevoel dat je kunt hebben als jouw vrienden mét elkaar maar zónder jou afspreken? Simon ervaart dat ook:

Maar op de een of andere manier voel ik me buitengesloten.
Niet de hele tijd. Soms.
Maar toch. Ik heb het gevoel dat ik niet meetel, en dat haat ik.

Dit soort teksten en de mailtjes geven een kijkje in Simons hoofd. Je lijkt als lezer niet alleen deel uit te maken van het vriendengroepje, maar zelfs Simons beste vriend te zijn. Want hoe leuk hij het ook heeft met zijn vrienden, dat Simon homo is, weten zij niet. En jij wel.

‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’ is een hartverwarmend boek over het ontdekken en tonen van je eigen identiteit. Schrijfster Becky Albertalli weet Simon en Blue allebei een eigen stem te geven. Moeiteloos sleurt ze je hun levens in. Een boek om verliefd op te worden!

Karine.

Leestip: Nog een origineel en grappig boek lezen over homoseksualiteit? Kies 'De zomer waarin mijn vader homo werd' van Endre Lund Eriksen!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.