Sigge met een ZInger Lindahl

Terug naar lijst
 

Sigge met een Z

Titel: Sigge met een Z
Auteur: Inger Lindahl
Uitgeverij: Ploegsma, 2003
ISBN: 978 90 216 1615 5
Illustraties: Eva Lindström

Terug naar lijst

Verplichte kost over eigenwijze kleuter

Er zijn talentvolle schrijvers die later het niveau van hun eerste boek niet meer halen. Het is niet ondenkbaar dat de Zweedse schrijfster Inger Lindahl hier ook last van zal krijgen. Haar eerste boek 'Sigge met een Z' is namelijk zo'n adembenemend meesterwerkje - en dat voor kinderen vanaf vijf jaar! - dat het bijna een onmogelijke opgave lijkt om deze kwaliteit ooit nog te evenaren!

In speels taalgebruik laat Lindahl de lezer binnen in de wondere wereld van het jongetje Sigge. Ze is er in geslaagd een beeld te schetsen van een kleuter die bovengemiddeld slim is voor zijn leeftijd en zodoende eigen(wijze) ideeën heeft over hoe de wereld in elkaar zit. De vijf jaar oude Sigge is dol op kevers en letters. De Z is zijn lievelingsletter en hij hoopt zijn naam daarom ooit te kunnen veranderen in Zigge.

Een beetje raar is die Sigge dus wel. Hij knipt alle Z's uit de autotijdschriften van zijn vader, hij ziet een M in twee koeien die naast elkaar staan en krijgt al hoogtevrees als hij op een hek zit. Maar stiekem is Sigge gewoon een modelkleuter. Iedereen zou wel een zoontje of broertje willen hebben dat de wereld zo pienter bekijkt. Bovendien heeft Sigge voor ex-kleuters iets nostalgisch: hij herinnert de uit de kluiten gewassen lezer aan hoe het was om een kleuter te zijn.

Natuurlijk hoop je dat je ooit net zo was als Sigge, en de kleine dingetjes die je van jezelf in hem herkent, vallen daarom extra op. Hierdoor ontstaat zo'n groot gevoel van verbondenheid met het jongetje, dat zijn triomf aan het eind van het boek, het belangrijkste moment van het verhaal, bijna voelt als een persoonlijke overwinning.

'Sigge met een Z' is niet alleen een boek voor kinderen vanaf vijf jaar, maar echt voor iedereen! Misschien is het zelfs wel interessanter om te lezen voor oudere kinderen dan voor kleuters. Maar het leukst is het eigenlijk om als klein kind te genieten van dit boek en later opeens de dubbele bodems in het verhaal te ontdekken. Omdat je die dan plotseling ontdekt in een boek dat je al kent, en ziet hoe leuk het was om een kleuter als Sigge te zijn, krijg je heimwee naar de tijd dat je 'Sigge met een Z' kreeg voorgelezen.

Daarom, maar ook vanwege het leerzame karakter van het boek - Sigge's creativiteit werkt aanstekelijk - zou 'Sigge met een Z' eigenlijk verplichte kost moeten zijn voor kleuters. En niet alleen voor hen, maar voor de hele (voor)lezende wereld! Hulde aan Inger Lindahl! En laten we van harte hopen dat ze dit kunststukje kan herhalen.

Diederik.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.