Siebe Schaap wil ook een mensjeKirsten Boie

Terug naar lijst
 

Siebe Schaap wil ook een mensje

Titel: Siebe Schaap wil ook een mensje
Auteur: Kirsten Boie
Uitgeverij: Gottmer, 2009
ISBN: 978 90 257 4679 7
Illustraties: Philip Waechter

Terug naar lijst

De omgekeerde wereld

Een lammetje loopt door een wei met mals gras. Hij heeft een kooitje in zijn bek en daarin staat een meneertje. Het steekt zijn hoofd door de tralies. Achter hem staat een bed en hangt een lamp. Zou dat kooitje een huisje zijn voor dat meneertje? En waarom kijkt het lammetje zo blij? Bij de omslagtekening staat ‘Siebe Schaap wil ook een mensje’. Huh? Dat is raar! Een schaap dat een mensje wil, dat is de wereld op zijn kop. Het zou hetzelfde zijn als je ouders om zeven uur naar bed moeten en jij hun nog een verhaaltje voorleest.

Siebe is een lammetje dat alles probeert om een mensje als huisdier te krijgen: hij belooft altijd het kooitje van zijn huismensje schoon te maken en vaak met hem te spelen. Zijn ouders willen geen huismensje. Ze vinden het veel te veel gedoe en zielig voor het mensje. Als Siebe jarig is, krijgt hij er toch eentje. Siebe is hartstikke blij met zijn huismensje Hummel. Nu kan hij eindelijk leuk spelen met zijn vriendjes en hun huismensjes. Als Hummel op een middag ontsnapt, is Siebe dan ook erg verdrietig. Samen met zijn ouders en vrienden gaat hij op zoek naar Hummel.

Schrijfster Kirsten Boie heeft een heel grappig verhaal geschreven. Siebe lijkt precies op een gewoon jongetje als hij om een huismensje zeurt: 'Ook geen piepkleintje?' fluistert Siebe. 'Ik ben toch bijna jarig? En ik zal nooit vergeten hem eten te geven, dat beloof ik!' Maar Siebe is geen jongetje, hij is een lammetje. Daardoor moet je steeds lachen als je over hem leest. En dat gaat ook zo bij Siebes ouders, die praten ook zoals een echte papa en mama.

Het is net alsof Kirsten Boie een film heeft gemaakt, zo goed kun je dit verhaal over Siebe voor je zien. Vanaf de eerste paar zinnen snap je direct waarover dit verhaal gaat. Daarna gaat het verder in korte stukjes over bijvoorbeeld knuffelmensjesdag, Siebes verjaardag en een speelmiddag. Door de woorden die Kirsten Boie heeft gekozen, is het verhaal goed te volgen en zijn de gesprekken tussen Siebe en de andere dieren heel herkenbaar.

Ook de illustraties van Philip Waechter helpen goed bij het volgen van het verhaal. Tegelijkertijd laten ze een omgekeerde wereld zien. Philip Waechter tekent heel knap hoe de dieren bewegen, kijken en met elkaar praten. Daardoor geloof je zonder problemen die omgekeerde wereld. Twee mooie tekeningen zijn die waarop Siebe – eigenlijk tegen zijn zin, hij was nu veel liever gaan spelen – druk in de weer is met het voeden van Hummel en met het verschonen van zijn kooitje. De kleine tekening waarop Siebe zijn mensje over zijn rug aait, is om in te lijsten!

Inger.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.