ShowstopperHayley Barker

Terug naar lijst
 

Showstopper

Titel: Showstopper
Auteur: Hayley Barker
Uitgeverij: De Fontein, 2018
ISBN: 978 90 261 4380 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Aanklacht tegen de maatschappij

Iedereen denkt wel eens na over de toekomst van onze wereld. In ‘Showstopper’ van Hayley Barker wordt een futuristische wereld geschetst waarin mensen verdeeld zijn in twee groepen: Zuiveren en Droesems. Deze laatsten wonen in sloppenwijken, moeten werken voor voedselbonnen en mogen geen opleiding volgen. Droesems worden daarom vaak niet oud. Zeker als ze in het Droesemcircus werken. De stunts die ze daar moeten uithalen om de Zuiveren te vermaken zijn ontzettend gevaarlijk. Er vallen regelmatig doden, tot vreugde van de Zuiveren. Voor Ben is het normaal hoe er met Droesems wordt omgegaan, aangezien zijn moeder minister van Droesemhandhaving is. Wanneer hij zelf het circus bezoekt en daar het leven van de beroemde koorddanseres Hoshiko redt, begint alles waarin hij ooit heeft geloofd te wankelen. Ben is vastbesloten om Hoshiko weg te krijgen uit het circus, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

‘Showstopper’ begint met een proloog die je direct in de verhaalwereld trekt. De verschillende levens die Ben en Hoshiko leiden, vormen daarbij een interessant perspectief. Het verhaal wordt afwisselend verteld door beide hoofdpersonages, waardoor je alles van twee kanten ziet. Hoewel Hoshiko zich in het begin opstelt alsof ze niets van Ben moet hebben, is het niet verrassend hoe het zal gaan tussen de twee. Ook de spanning die er tussen hen is, gaat door de manier van beschrijven niet echt leven. Daarvoor zijn de gevoelens erg ingevuld en wordt er te weinig aan de verbeelding overgelaten.

‘Showstopper’ is een show op zich door alle onverwachtse wendingen. Er zijn zoveel momenten waarop de spanning te snijden is en je je echt afvraagt hoe Ben en Hoshiko zich uit hun benarde situaties gaan redden. Natuurlijk weet je dat ze het zullen overleven, maar sommige personages in het boek komen er minder goed vanaf. Hoe gruwelijk hun lot ook is, het laat de lage status van Droesems sterker en schokkender uit de verf komen.

De verhaalwereld in ‘Showstopper’ is goed uitgewerkt, maar mist wat achtergrondinformatie over hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. Door de ietwat te nadrukkelijke boodschap blijft echte diepgang verder uit. Toch weet Hayley Barker op een krachtige manier de vinger op de zere plek te leggen: dit is waar een haatdragende opstelling tegenover minderheden toe kan leiden. Het roept daardoor een bepaald soort ongemak op en dat zet je aan het denken over de toekomst van onze maatschappij. Daarbij mag er ook zeker een positieve ondertoon zijn, net als in ‘Showstopper’: ‘Als we erin blijven geloven. Als we de hoop niet opgeven. Als we onze krachten blijven bundelen. Dan zal alles veranderen.’ Een denkwijze die verder reikt dan alleen de wereld van het boek.

Suzan.

Leestip: Ook De Hongerspelen van Suzanne Collins gaat over een toekomstige maatschappij waarin de verschillen tussen arm en rijk erg groot zijn en mensen worden opgeofferd ter vermaak van de rijken.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.