Showbizzkiss Do Van Ranst

Terug naar lijst
 

Showbizzkiss

Titel: Showbizzkiss
Auteur: Do Van Ranst
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 45112381
Illustraties:

Terug naar lijst

Spot en spotlights

Is het jouw droom om in een musical te spelen en wil je niets liever dan beroemd worden? Lees dan het boek ‘Showbizzkiss’ van Do Van Ranst en Maarten Van Hove. Dat is het tiende deel uit de Slash-reeks: de reeks waarin een bekende auteur het waargebeurde verhaal van een jongere opschrijft. De auteur hoeft zich niet precies aan alle feiten te houden en mag de waarheid aanpassen, zodat het boek spannend en leesbaar blijft, maar het verhaal is in grote lijnen hetzelfde.


Showbizzkiss’ is het verhaal van Maarten, die op zijn dertiende de hoofdrol krijgt in de musical Pinokkio. Hij vindt het geweldig en beleeft enorm veel plezier met alle kinderen die meespelen. Vooral met Charlotte, het meisje met wie hij verkering krijgt. Een tijdje is Maarten beroemd in heel België: hij komt op het Jeugdjournaal, er verschijnen krantenartikelen en hij staat op school, bij familie en vrienden in de spotlights. Maar al snel leert Maarten dat bekendheid ook nadelen heeft en krijgt hij te maken met jaloezie en pesterijtjes.


Als het verhaal begint, is het drie jaar later. Maarten is zestien en zijn Pinokkio-rol achtervolgt hem nog steeds. Hij wordt geplaagd en bespot op school en zijn broer Pieter, die in een amateurtoneelgroep speelt, denkt dat Maarten zich te goed voelt voor de ‘amateurs’. Het levert flink wat gescheld en ruzies op. Maarten, die last heeft van de puberteit, weet er maar moeilijk mee om te gaan. Hij reageert zich af op zijn familie en heeft geen plezier meer in het spelen.


Showbizzkiss’ is eigenlijk een heel dun verhaal. Erg veel gebeurt er niet. Aan het einde vraag je je zelfs af ‘Wat was nu eigenlijk het probleem?’, terwijl Slash-boeken als ‘De gelukvinder’, ‘Voor jou tien anderen’ en ‘Als niemand kijkt’ je echt aan het denken zetten. Maarten blikt terug op zijn Pinokkio-belevenissen en je komt te weten hoe het nu met hem gaat. Een beetje gek zijn de schuingedrukte delen die door het verhaal heen staan. Maarten vertelt daarin wat de ergste, de leukste of de akeligste momenten waren tijdens Pinokkio. Het lijkt alsof Do Van Ranst Maarten een stel vragen heeft voorgelegd en zijn antwoorden apart in het verhaal heeft opgenomen.


‘Showbizzkiss’ is vooral een vermakelijk boek over een jongen die puberproblemen heeft en veel nadenkt over zijn eerste liefje Charlotte. Dat ‘Showbizzkiss’ toch een fijn leesboek is, komt door Do Van Ranst, die met zijn manier van schrijven spanning in het verhaal brengt en zo de lezer vasthoudt. ‘Showbizzkiss’ lijkt een minder belangrijk verhaal te vertellen dan de Slash-boeken over drugssmokkelaars, een overleden vriend of een vluchteling, maar past goed in een tijd waarin het een droom is van velen om in de spotlights te staan.

Linda.

 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.