Shinu. Strijd tegen de tijdJonas Boets

Terug naar lijst
 

Shinu. Strijd tegen de tijd

Titel: Shinu. Strijd tegen de tijd
Auteur: Jonas Boets
Uitgeverij: Leopold, 2015
ISBN: 978 90 258 6863 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Overleven in een keiharde maatschappij

Heel af en toe krijg je een boek in handen waarvan je je afvraagt waarom je er niet eerder over gehoord had. Waarom het op internet en in kranten niet regent van de vier- en vijfsterrenrecensies. Waarom anderen überhaupt nog de moeite nemen om welk boek dan ook te lezen terwijl dít boek schreeuwt om gelezen te worden!

Zo’n boek is ‘Shinu. Strijd tegen de tijd’, een doordachte pageturner van maar liefst drie Belgische schrijvers/bedenkers die de handen ineensloegen: Jonas Boets, Peter Van De Wielle en Bert Baeck.

‘Shinu. Strijd tegen de tijd’ speelt zich af in de toekomst. De aarde is zo vervuild geraakt, dat het niet langer veilig is om er te wonen, behalve in een van de overkoepelde steden. Maar belangrijker nog, er is technologie uitgevonden waarmee je bij de geboorte al vast kunt stellen wat iemands sterfdatum gaat zijn. En die sterfdatum, je Shinu zoals het Beheer die met een mysterieus woord noemt, bepaalt hoe de rest van je leven eruitziet. Leef je lang? Dan geniet je van alle voordelen in de hogergeplaatste delen van de stad, waar je bijvoorbeeld wetenschapper kunt worden, of dokter. Leef je kort? Dan zul je nooit verder komen dan de afval- en kolencentrales op ground level, waar geen streepje zonlicht te vinden is.

De zestienjarige Ish is dankzij zijn vader een van de weinigen met een lage Shinu die weet hoe het systeem in elkaar steekt. Want je begrijpt dat het Beheer dit stilhoudt om opstanden op de lagere niveaus te voorkomen. Het Beheer laat niets aan het toeval over: via een polsband die niet af kan maar wel bij iedere deur gescand wordt volgen ze elke stap die je zet. Het lijkt dan ook onmogelijk om iets tegen het Beheer te beginnen, en toch is dat wat Ish wil. Weg uit de stad. Zijn familie een leven buiten het systeem bieden. Vrij zijn.

Wat volgt is een rauw verhaal waarin Ish aan de ene kant vecht tegen de keiharde Shinu-maatschappij, maar zich er ook door laat verleiden. En hij is niet de enige. Alle personages hebben zo hun overlevingsstrategieën die op zijn zachtst gezegd geen schoonheidsprijs verdienen. In de woorden van een van Ish’ beste vrienden: ‘Je kunt principieel je gelijk proberen te halen, of je kunt je doel bereiken.’

Die manier van denken en doen maakt ‘Shinu’ realistisch, menselijk en ook anders dan andere titels in het dystopische genre. ‘Shinu’ gaat bovendien over vragen die er echt toe doen. Tel daar de vloeiende schrijfstijl, de tot in de puntjes uitgewerkte wereld en de superspannende scènes bij op, en je hebt een boek dat zich in alle opzichten kan meten met de Amerikaanse titels die het genre zo domineren.

Kortom, er is geen enkele reden om ‘Shinu. Strijd tegen de tijd’ niet metéén te gaan lezen!

Linda.

Leestip: In ‘Deadline’ van Rachel Ward kan de hoofdpersoon als enige de sterfdatum van mensen zien, en dat zorgt voor de nodige problemen en dilemma’s.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.