Serafina en de zwarte mantelRobert Beatty

Terug naar lijst
 

Serafina en de zwarte mantel

Titel: Serafina en de zwarte mantel
Auteur: Robert Beatty
Uitgeverij: Lannoo, 2017
ISBN: 978 94 0143 8438
Illustraties:

Terug naar lijst

Als ik doodga, dan in elk geval in een mooie jurk

Een meisje voor wie het donker even helder is als daglicht. Een man in een zwarte mantel. Kinderen die spoorloos verdwijnen. Een bos vol vreemde wezens. Een landgoed dat langzaam in een spookhuis verandert… Durf je nog verder te lezen?

Serafina is een geheim. Samen met haar vader woont ze in het souterrain (de kelder) van het enorme landgoed Biltmore, waar haar vader werkt als klusjesman. Niemand weet van haar bestaan. ’s Nachts dwaalt ze, stiller dan de muizen en slimmer dan de ratten, door de eindeloze gangen en kamers. Ze weet niet waarom, maar haar vader heeft haar ingepeperd dat niemand haar mag zien. Op een nacht ziet Serafina hoe een man in een zwarte mantel een meisje aanvalt. Voor haar ogen ziet ze het meisje verdwijnen. En in de dagen daarna verdwijnen nog meer kinderen van het landgoed. Dan ontmoet Serafina Braeden, het neefje van de landeigenaar. Tot haar opluchting bewaart hij haar geheim en samen gaan ze op zoek naar antwoorden op de vraag waarom er kinderen verdwijnen. Serafina hoopt ook meer te weten te komen over zichzelf. Want waarom mag niemand weten dat ze bestaat?

Op het eerste gezicht lijkt ‘Serafina en de zwarte mantel’ van Robert Beatty op een klassieke detective. Maar het verhaal krijgt al snel een bovennatuurlijk, magisch tintje door de vele vreemde gebeurtenissen. Vooral Serafina zelf maakt het bijzonder. Gaandeweg gaat ze zich steeds meer afvragen waarom ze zo anders is dan alle andere mensen. Ze beweegt zich snel en geluidloos door het donker, en ze voelt zich op een onverklaarbare manier verbonden met het gevaarlijke bos en de wezens die daar wonen. Ís ze eigenlijk wel een mens? Of is ze een wezen van de nacht? En waar en bij wie hoort ze dan thuis? Deze zoektocht naar wie ze is, en zou willen zijn, geeft het verhaal een diepere laag die je uitnodigt om na te denken over goed en kwaad, angst en heldenmoed.

Wanneer Serafina beseft dat zij misschien wel de enige is die een einde kan maken aan de mysterieuze verdwijningen, staat ze voor een belangrijke keuze: Ze kon uit twee dingen kiezen: zich uit de voeten maken en verstoppen, of het gevecht aangaan. Zelfs als dat betekent dat haar bestaan niet langer geheim is. En zelfs als ze niet overleeft. Want, zoals ze gaandeweg ontdekt: Je karakter wordt niet bepaald door de gevechten die je wint of verliest, maar door de gevechten die je durft aan te gaan.

Het verhaal speelt zich af in 1889. Misschien spreken de personages daarom soms wat hoogdravend. De alwetende verteller draagt daar nog aan bij. Soms is het jammer dat de schrijver voor deze manier van vertellen gekozen heeft; het was vast heel boeiend geweest om direct in Serafina’s gedachten en gevoelens te kunnen kijken. Aan de andere kant past deze manier van vertellen wel goed bij het sprookjesachtige karakter van het verhaal.

Een sticker op het omslag kondigt Serafina’s avontuur aan als ‘het spannendste boek van het jaar’. Is dat waar? Dat mag je zelf bepalen. ‘Serafina en de zwarte mantel’ leest in elk geval als een duister sprookje dat zich in je hoofd nestelt en niet snel uit je gedachten zal verdwijnen. En dat is maar goed ook, want er komen nog twee boeken over Serafina.

Eefje.

Leestip: In Ridder zonder hart voert Cornelia Funke je net zo’n magische, soms ronduit enge wereld binnen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.