SentimentoCarl Norac

Terug naar lijst
 

Sentimento

Titel: Sentimento
Auteur: Carl Norac
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2005
ISBN: 978 90 590 8175 8
Illustraties: Rebekka Dautremer

Terug naar lijst

Medelijden met Sentimento

Meneer Stein maakt marionetten, omdat hij niet graag alleen is. Door zijn toverkracht kan hij ze tot leven wekken. Jammer genoeg gaat het steeds mis. Zijn vogelmarionet vliegt weg en zijn hondenmarionet is zó echt dat hij ook begint te bijten. Maar dan heeft hij een geweldig idee; hij zal een marionet maken, die op hem lijkt. Dan kan er niets mis gaan, toch?

Sentimento is zo`n marionet. Tenminste, dat was de bedoeling, want hij is nog niet af. Per ongeluk is hij te vroeg tot leven gekomen. Meneer Stein schrikt zich een ongeluk en wil niets met de pop te maken hebben. Sentimento probeert alles om meneer Stein gelukkig te maken; hij zingt voor hem en speelt voor clown, maar niets helpt. Hij is erg verdrietig en besluit om de wijde wereld in te trekken, op zoek naar vriendschap.

De schrijver van dit boek, Carl Norac, maakt van Sentimento een pop, waar je wel medelijden mee moét hebben. Overal waar Sentimento komt, vinden mensen hem eng. Hij probeert op allerlei manieren om aardig gevonden te worden, maar zijn gedrag maakt mensen alleen maar banger.

‘Vlug sloeg hij zijn armen om de vrouw en haar kind. Hij wilde hun zeggen dat hij diep van binnen helemaal warm werd van hun geknuffel, maar de dame begon te gillen en het kind begon te huilen. Sentimento drukte zich steeds harder tegen hen aan, om hen te laten voelen hoe graag hij bij hen en hun geknuffel was. Onhandig probeerde hij zijn sjaal om hen heen te hangen, als een cadeau.’

Door de treurige, maar sfeervolle tekeningen van Rebekka Dautremer, die soms een beetje eng zijn, kun je het verdriet van Sentimento bijna voelen. Het landschap is getekend in blauw, rood en grijs, de bomen zijn kaal en buigen door de harde wind. De tekeningen passen goed bij het verhaal, omdat ze net zo treurig zijn als Sentimento zich voelt. De tekeningen zijn wel anders dan anders; het verhaal speelt zich af in de gewone wereld, maar alle mensen, huizen en dieren hebben nét een andere vorm.

Naast verdriet is er ook een beetje vrolijkheid. Op zijn reis ontmoet Sentimento een meisje, dat hem wel lief vindt. Daar put hij moed uit, maar helaas loopt het niet goed af. Als hij moet vluchten voor een stel enge honden, valt hij uit elkaar. Toch is er een lichtpuntje; zijn sjaal komt door de wind terecht bij het meisje, zodat ze het nooit meer koud zal hebben. Het einde van het verhaal is wat overgevoelig, maar het zorgt er wel voor dat het verhaal niet helemaal slecht afloopt en dat heeft dit boek zeker nodig.

‘Sentimento’ is geen boek dat alle ouders en jonge kinderen zal aanspreken, daar is het met de aparte illustraties en het droevige thema net te anders voor. Maar mooi is het zeker.

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.