Seks, Puberteit en al dat gedoeJacqui Bailey

Terug naar lijst
 

Seks, Puberteit en al dat gedoe

Titel: Seks, Puberteit en al dat gedoe
Auteur: Jacqui Bailey
Uitgeverij: Van Goor, 2004
ISBN: 978 90 000 3588 5
Illustraties: Jan McCafferty

Terug naar lijst

Zoenen met een pollepel?!

Tot een paar jaar geleden betekende seksuele voorlichting een ongemakkelijk gesprek met paps en mams, of stiekem gesmoes met vrienden en vriendinnen in het fietsenhok. Maar de laatste jaren groeien de handleidingen voor pubers als paddestoelen uit de grond. Leuk hoor, al die info over condooms, maandverband, haargroei en puistjes. Maar heb je er ook echt wat aan? Leesfeest vergeleek twee nieuwe puberhandboeken: 'Het puberboek' van Sanderijn van der Doef en Marian Latour en 'Seks, puberteit en al dat gedoe' van Jacqui Bailey en Jan McCafferty.

Hoe ziet het boek eruit?

Het omslag van 'Het puberboek' oogt vrolijk, met veel vrolijke kleuren en vormpjes. Al is het voor de jongens misschien wat te meisjesachtig. Hier ga je als stoere bink niet mee lopen! De tekst binnenin knalt van elke pagina af, door de drukke lay-out, met opnieuw veel kleur. Om niet te soft over te komen, hebben de makers besloten er wat 'geestige' illustraties bij te plaatsen. Maar of die piemeltjes met een zonnebril op en achtergrondjes met vaginavormpjes erop nou écht leuk zijn?

Het omslag van 'Seks, puberteit en al dat gedoe' is stoer, met stripachtige illustraties. De personen op de cover vragen zich af of je pas condooms mag komen als je zestien bent en of je zoenen kunt oefenen op een pollepel. Zo, dat is lekker direct! Binnenin zien de pagina's er vooral strak uit. Hier geen vrolijke friebeltjes en kleurtjes, maar veel strakke vlakken met tekst en tekeningen erin. De tekeningen zijn behoorlijk gedetailleerd en er worden ook veel wetenschappelijke termen gebruikt. Gelukkig is de uitleg nergens onduidelijk, omdat die woorden wel uitgelegd worden.

Wat staat er allemaal in?

Beide boeken laten geen onderwerp onbesproken. Puistjes, zweetluchtjes, puberbuien, ongewenste zwangerschap; het komt allemaal aan bod. 'Het puberboek' wil alle onderwerpen graag licht en luchtig houden. Het klinkt een beetje alsof je brave oudere broer of zus het één en ander uitlegt. De tekst is geen moment saai of belerend, maar het blijft allemaal wel een beetje braaf.

'Seks, puberteit en al dat gedoe' is een stuk pittiger. Het boek behandelt grotendeels dezelfde onderwerpen als 'Het puberboek', maar gaat hier en daar nog een stukje verder. Het legt redelijk gedetailleerd uit hoe seks in elkaar zit. Om vervolgens uit te wijden over wat er allemaal fout kan gaan als je te jong en/of onbeschermd seks hebt. Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), ongewenste zwangerschappen, abortus, adoptiebureau's… op een gegeven moment denk je: ja hoor, nou weten we het wel!. Toch is het niet onbelangrijk dat al deze dingen ook in het boek staan.

Net als sommige illustraties is de tekst in 'Seks, puberteit en al dat gedoe' vaak behoorlijk wetenschappelijk. Schrijver Bailey legt niet alleen uit dat je buien door hormonen worden veroorzaakt, maar ook wat die hormonen dan precies doen. Misschien wat overbodige info, maar die tien voor biologie heb je in ieder geval binnen!

Voordeel van 'Het puberboek' is overigens dat het boek is verdeeld in duidelijke hoofdstukken. Je kunt makkelijk doorbladeren naar het stuk waar je een vraag over hebt. De info in 'Seks, puberteit en al dat gedoe' staat wat rommeliger door elkaar; je kunt het beste gewoon op de eerste bladzijde beginnen met lezen en dan zo het hele boek doorwerken.

Dus… heb je er wat aan?

Het is altijd handig om een boek over dit soort zaken in je kast te hebben staan. Dan heb je iets om op terug te vallen als je het écht aan niemand anders durft te vragen. En je weet tenminste zeker dat je goede informatie krijgt die klopt. Dat moet je bij je vrienden in het fietsenhok nog maar afwachten. Toch blijft praten over je gevoelens en je vragen soms nodig. Dit soort boeken geven algemene antwoorden die voor jou misschien niet voldoende zijn. Zit je na het lezen nog ergens mee, bespreek het dan gewoon met je ouders, huisarts, juf of iemand anders die je vertrouwt. Want als deze boeken íets duidelijk maken, is dat tegenwoordig alles bespreekbaar is.

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.