SeizoenenBernard Granger (Blexbolex)

Terug naar lijst
 

Seizoenen

Titel: Seizoenen
Auteur: Bernard Granger (Blexbolex)
Uitgeverij: Clavis, 2010
ISBN: 978 90 44812909
Illustraties: Blexbolex

Terug naar lijst

Eén zwaluw maakt nog geen zomer

Wie kent niet onze seizoenen? De jonge dieren in de lente, de felle zonneschijn in de zomer, de vallende bladeren in de herfst en natuurlijk de sneeuw in de winter. Voor elke leeftijd is er een passende titel over de seizoenen te vinden, zoals ‘Lente zomer herfst en winter’ van Dick Bruna voor peuters en de verzamelbundel ‘De vrolijke vier seizoenen’ van Rotraut Susanne Berner voor kleuters. Nu is er een boek over de seizoenen dat voor elke leeftijd mooi om te bekijken is.

De Franse tekenaar Blexbolex heeft dat seizoenenboek gemaakt. De titel ‘Seizoenen’ is niet zo bijzonder, het boek zelf wel. Het is groot en dik en staat vol tekeningen die allemaal op de een of andere manier met een seizoen te maken hebben.

De gewone dingen uit elk seizoen komen voorbij, zoals bloesem of een rood herfstblad. Of wat dacht je van een zwaluw, een parasol, een paraplu en een schaats? Die voorwerpen zijn gemakkelijk te koppelen aan lente, zomer, herfst en winter. Bij andere tekeningen moet je al iets meer nadenken: een man met een been in het gips, kijkend naar een besneeuwd landschap; wegrennende dieren in een bos dat in vlammen staat. Weer andere tekeningen zijn nog lastiger te plaatsen: een kind dat in een waterplas springt, een auto die tegen een boom gebotst is of drie mannen met een net vol gevangen vis.

Bladerend in het boek kom je titels tegen als ‘een geur’, ‘een kreet’, ‘een teleurstelling’. Blexbolex heeft ook daar tekeningen bij bedacht: heel knap. De sfeer van al die tekeningen is een beetje ouderwets, dat komt onder andere door de kleuren die de tekenaar heeft gebruikt. Het maakt zijn werk heel opvallend. Net zoals zijn mensfiguren opvallend zijn. Ze hebben meestal geen gezichtsuitdrukking, maar hun houding laat precies zien wat er gebeurt en hoe ze zich voelen.

Blexbolex zet je met zijn tekeningen aan het denken. Het is leuk om je gedachten te laten gaan over de seizoenen, het is ook heel spannend om te zoeken naar de overeenkomsten en verbanden tussen twee tekeningen die naast elkaar staan. Bijvoorbeeld: mensen die in een meer zwemmen naast een meisje met een verbrande rug. Soms zit de overeenkomst niet in het onderwerp, maar in de tekening zelf: een rij auto’s met koffers op het dak staat naast een kolonie dieren. Er zitten ook herhalingen in de tekeningen: in de landschappen, in de kleuren, in de vormen. Zo is de vorm van een pluizebol hetzelfde als bij een uiteenspattende vuurpijl.

Laat je uitdagen door het prachtige boek ‘Seizoenen’ van Blexbolex: oude, vertrouwde seizoenen opnieuw verbeeld.

Seizoenen is bekroond met de Gouden Penseel 2011.

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.