SchoolidyllenTop Naeff

Terug naar lijst
 

Schoolidyllen

Titel: Schoolidyllen
Auteur: Top Naeff
Uitgeverij: Uitgeverij J.H. Gottmer / H.J.W Becht BV, 2010
ISBN: 978 90 257 4673 5
Illustraties: Rie Reinderhoff

Terug naar lijst

Mzzlmeiden uit 1900

Probeer het eens. Vraag maar eens aan je oma wie Jet van Marle is. Of Jeanne van Laer. Of Maud, Noes of Lien. Wedden dat je oma zegt: ‘Oh ja, dat zijn de meisjes uit ‘Schoolidyllen’!’ En dan gaat ze een beetje dromerig kijken en zegt ze dat ‘Schoolidyllen’ het mooiste en zieligste boek is dat ze ooit gelezen heeft en dat ze er vreselijk om heeft gehuild. Want met Jet, het ondeugende weesmeisje dat zo mooi kan zingen, met Jet loopt het niet goed af.

Top Naeff schreef ‘Schoolidyllen’ al meer dan honderd jaar geleden. Het gaat over een groepje vriendinnen: vijf meisjes die bij elkaar in de klas zitten, hun huiswerk maken - of het stiekem van elkaar overschrijven. Ze hebben de slappe lach of worden smoorverliefd op een luitenant. De hoofdpersoon is Jet. Haar ouders zijn jong gestorven en ze woont bij een strenge oom en tante. Zo mag ze van hen niet mee naar een bal en ziet ze rillend vanachter haar slaapkamerraam hoe haar gelukkige vriendinnen diep in de nacht in een koetsje weer naar huis rijden. Arme Jet. Het is niet gek dat ze op school de raarste streken uithaalt. Maar Jet wordt ziek, heel ernstig ziek.

In een smal bed, te klein haast voor de lange, door dekens bedekte benen, aan alle kanten door kussens gesteund, zat stil en zwak een magere witte gedaante. ’t Was Jet. Groot en diep staarden de donkere ogen uit het wasachtig spitse gezichtje. (…) Het donkere haar was afgeknipt en hing in korte zachte vlokken om ’t hoge voorhoofd. Hoe hadden ze er in nachten van hevige koorts klam aan vastgekleefd! Hoeveel onverstaanbare woorden hadden die brandende lippen gefluisterd!

Natuurlijk merk je wel dat dit boek al heel oud is. De meisjes dragen buitenshuis een hoed, voor een rijksdaalder (€ 1,15) kun je maar liefst tachtig platte taartjes met room kopen en een reisje met de trein is een enorme gebeurtenis. Daarbij gebruikt de schrijfster veel woorden die je nu niet meer hoort. Een dienstmeisje wordt spottend ‘brebis’ genoemd -het Franse woord voor schaap- en dat een mantille een kort duur damesjasje is, wist je vast ook niet. Alle verouderde woorden worden onder aan de bladzijden in voetnoten uitgelegd. Gelukkig is de tekst zelf niet gemoderniseerd, want juist door de ouderwetse taal krijgt het boek een heel eigen stijl.

Schoolidyllen’ is dus een ouderwets boek? Mmm, een beetje. Maar vriendinnenclubjes zijn van alle tijden en wie vindt het nou niet fijn om eens lekker om een zielig boek te huilen? Jets verhaal heeft al heel veel meisjes ontroerd. Vraag het maar aan je oma!

Lidewij.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.