Schimmen uit het verledenTheo Engelen

Terug naar lijst
 

Schimmen uit het verleden

Titel: Schimmen uit het verleden
Auteur: Theo Engelen
Uitgeverij: Uitgeverij Menuet, 2013
ISBN: 978 94 917 0704 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Schaakmat, voor en door wie?

De spelers.

Familie Snijder:
Een lieve vader, met heel veel geheimen, genaamd Ab.
Een lieve creatieve moeder, goedgelovig, genaamd Eva.
Een soms  vervelende zus, 9 jaar, genaamd Inge.
De hoofdpersoon,  gaat naar de middelbare school, genaamd Sander.

De andere partij,  die meedoet voor  spek en bonen:
De buren:
De vader, staat voor iedereen klaar, genaamd Erik.
De moeder, heel gastvrij, genaamd Saskia.
De dochter, 9 jaar, Juul.

De tegenpartij:
Heel veel schimmen uit het verleden.

Toeschouwers:
Boer Jan Wouters.

Plaats:
Het oude nieuwe huis van Sander in Belst, tussen Arnhem en Nijmegen.

De vader van Sander komt op 5 mei thuis met de mededeling dat hij een prachtig huis heeft gezien. Moeder Eva is heel enthousiast over het nieuwe huis, maar Sander ziet het niet zitten. Ze verhuizen toch.

Langzaam went Sander aan het huis en omdat het vakantie is heeft hij veel tijd om de omgeving te verkennen. Hij maakt kennis met boer Jan die Sander alle kneepjes van het boer zijn leert. Sander vindt koeien melken het leukste wat er is. Ook helpt hij zijn moeder zo veel als hij kan. Op een middag ontdekt hij een geheime deur op zolder. De deur is niet op slot. Samen met zijn zus gaat hij op verkenning. Heel langzaam doen zij de deur open… en ook weer dicht. Ze weten niet goed wat ze moeten doen met wat ze gezien hebben en besluiten om niemand wat te zeggen. Daarna rollen zij van het ene mysterie in het andere.

Sander neemt boer Jan in vertrouwen. Buurman Erik vertelt over het verleden van het huis. Over een Duitse familie die joodse onderduikers heeft gehad. Ondertussen wordt vader steeds stiller.

Dan, op een dag, staat boer Jan plotseling, met een onbekende bekende uit het verleden, bij de moeder van Sander aan de deur. Als vader thuis komt en de onbekende - voor hem bekende - ziet,raakt hij in paniek. Als de onbekende bekende vader ook herkent, vlucht vader. Ze vinden hem huilend langs de waterkant. Vader wordt in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen en stukje bij beetje worden de geheimen van vader onthult. Alle ‘schaakstukken’ vallen op hun plek. En juist deze schaakstukken vormen de verbintenis met de onbekende bekende.

Theo Engelen staat bekend als iemand die vindt dat sommige dingen uit het verleden niet vergeten mogen worden. In dit boek brengt hij deze boodschap naar voren. Theo Engelen vertelt een verhaal over een familie met een achtergrond die teruggaat naar de Tweede Wereldoorlog. In dit boek, ook al is de Tweede Wereldoorlog allang voorbij, zijn de gevolgen voor  de mensen die nu leven, nog steeds voelbaar. Dit heeft zijn weerslag  op de kinderen die zij krijgen. Het is een heel ontroerend verhaal dat je in een ruk uitleest, met een heel verrassend einde.

En wie het spel heeft gewonnen?  De winnaar is… degene die niet meespeelt…

Paula.

Leestip:  Wil je nog een boek lezen over een familiegeheim dat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft? Lees dan ‘Het kindertransport’ van Fedor de Beer.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.