Schim en SchaduwLeigh Bardugo

Terug naar lijst
 

Schim en Schaduw

Titel: Schim en Schaduw
Auteur: Leigh Bardugo
Uitgeverij: Blossom Books, 2014
ISBN: 978 90 206 7974 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Ravkaanse sage vol gevoel

‘Schim en schaduw’ past binnen het rijtje van de super populaire fantasyreeksen: Harry Potter, Game of Thrones en Lord of the Rings. Het bevat dezelfde magische elementen, spannende avonturen en dappere personages. Maar het eerste deel van deze nieuwe reeks bevat nog veel meer: romantische ontmoetingen, vriendschappen die zich ontwikkelen en veel ruimte voor het gevoel van het hoofdpersonage Alina Starkov. De ideale combinatie dus voor een fantasyboek voor meisjes.

Alina is een wees uit het land Ravka. Ze krijgt een opleiding in het leger, zodat ze later zelf geld kan verdienen als cartograaf (kaartenmaker). Als het verhaal begint is ze met het grote leger, en haar beste vriend Mal, op weg naar de schaduwvlakte: de uitgestrekte vlakte waar het donker als de nacht is, waar akelige wezens leven en waar het lijkt alsof de wereld stilvalt. Wanneer zij en Mal daar worden aangevallen door Volcra’s, een soort vliegende monsters, blijkt Alina over bijzondere krachten te bezitten.

Haar gaven zijn zo bijzonder dat soldaten haar meenemen naar het paleis van de Grisha’s. Hier wonen alle mensen die gebruik kunnen maken van de verschillende krachten van de natuur. Ze wonen daar in alle luxe en worden getraind hun krachten te ontwikkelen.

In tegenstelling tot de meeste fantasyschrijvers grijpt Leigh Bardugo niet terug naar voorwerpen en gebruiken uit de middeleeuwen, om het boek op te baseren. Ze maakt juist gebruik van elementen die helemaal niet zo bekend zijn, zoals het oude Rusland en Japanse beschrijvingen, die het boek erg bijzonder maken. Hoewel je de wereld als lezer totaal niet kent, zorgt Bardugo ervoor dat je alles voor je ziet. Ze beschrijft omgevingen, magische figuren en ruimtes alsof je er zelf in rondloopt:

‘Eventjes verdween al mijn angst, geheel weggevaagd door alle pracht en praal die ik om me heen zag. De binnenkant van de tent was bekleed met brede stroken bronskleurige zijde, die het glinsterend kaarslicht van de kroonluchters ver boven ons weerspiegelden. Dikke tapijten en dierenvellen bedekten de vloer en langs de wanden stonden glimmende, zijdeachtige scheidingswanden, die een aantal ruimtes creëerden waarin de Grisha in hun kleurige kefta bijeen zaten.’

Door deze fijne schrijfstijl wordt je al snel meegenomen in het verhaal en laat je alle mooie, maar ook beangstigende dingen, over je heen komen. Want het verhaal is niet alleen maar rooskleurig, vanuit alle kanten dreigt er gevaar en net als Alina weet je niet wie je moet vertrouwen. Ook voor haar is deze wereld een wereld die ze niet kent, met alle gevolgen van dien. Al met al een spannend boek, dat mooie details laat zien in de schrijfstijl, en wanneer het over emoties, vriendschap en liefde gaat.

Vond je dit leuk? Lees dan snel het vervolg: Dreiging & Duisternis.

Julie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.