SchijnbewegingenFloortje Zwigtman

Terug naar lijst
 

Schijnbewegingen

Titel: Schijnbewegingen
Auteur: Floortje Zwigtman
Uitgeverij: De Fontein, 2005
ISBN: 978 90 261 3103 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Herenliefde en tierelantijntjes

In 2003 was er opschudding in jeugdboekenland. ‘Wolfsroedel’ van Floortje Zwigtman werd bekroond met een Zilveren Zoen en een Gouden Uil. De opschudding ontstond door het geweld dat in dit boek voorkomt. Kan dat wel in een jeugdboek? Degenen die Floortje Zwigtmans eerste boek ‘Spelregels’ niet hadden opgemerkt, konden nu niet meer om haar heen. Nederland was een eigenzinnige jeugdboekenauteur rijker! Haar nieuwste boek heet ‘Schijnbewegingen’ en ook dit boek blijft niet onbesproken.

‘Schijnbewegingen’ is het verhaal van Adrian Mayfield. Hij is zestien jaar en woont in Londen. Het is 1894 en in Adrians leven is weinig ruimte voor vreugde. Hij komt uit de lagere sociale klasse en heeft een weinig opwindend baantje in een Herenmodepaleis. Als de kunstschilder Augustus Trops de winkel binnenloopt is dat het begin van grote veranderingen in Adrians leven. Of hij er gelukkig van zal worden valt nog te bezien, maar opwindend is het zeker.

Trops introduceert Adrian in de wereld van ‘de Purperen Hofhouding’, de mannen die zich rond de schrijver Oscar Wilde verzameld hebben. Het is een boeiende wereld vol ontwikkelde mannen, die bijna zonder uitzondering op jongens vallen. Adrian zelf is zich sinds korte tijd bewust van zijn eigen homoseksualiteit. Af en toe deelt hij met Trops het bed. En als hij in de zomerperiode zonder inkomsten zit, ontdekt hij dat hij ook als prostituee zijn geld kan verdienen. Deze kleurrijke wereld is niet zonder gevaar. Homoseksualiteit is in deze tijd nog strafbaar en overal ligt verraad op de loer. Adrian moet het hoofd boven water zien te houden, terwijl hij op zoek is naar zichzelf en de ware liefde.

Zwigtmans verhaal is rijk aan details en ieder verhaallijntje wordt helemaal uitgewerkt. Op zich leest dat heel plezierig. Er is zoveel te zien en te ontdekken! Maar na verloop van tijd raak je wel een beetje verzadigd door al die volzinnen en tierelantijntjes en dan ga je snel over belangrijke dingen heen lezen. Zonde, want het is boeiend om Adrian te volgen in zijn ontdekkingstocht van deze nieuwe wereld, die tegelijkertijd de ontdekkingstocht is naar zichzelf.

Ondanks dit minpuntje blijft Zwigtman boeien. Ze durft verhalen te vertellen die stof doen opwaaien, die gewaagd zijn. Dat maakt haar een boeiende schrijfster en haar boeken het lezen meer dan waard.
‘Schijnbewegingen’ is het eerste deel van het tweeluik ‘Een groene bloem’. ‘Schijnbewegingen’ is een afgerond geheel, dus je kunt gerust gaan lezen zonder dat je na bijna 500 pagina’s met een open einde blijft zitten. 

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.