Schaduw van de leeuwLinda Dielemans

Terug naar lijst
 

Schaduw van de leeuw

Titel: Schaduw van de leeuw
Auteur: Linda Dielemans
Uitgeverij: Leopold, 2018
ISBN: 978 90 258 75 251
Illustraties: Linda Dielemans

Terug naar lijst

Leeuwenman

‘Haar hand hield stil en Joeni knipperde met haar ogen. De houtskool was weggesleten tot aan haar vingertoppen. Ze deed een stap terug. Daar, op de rotswand, stond het reuzenhert. Zijn kop iets omhoog, alsof hij de lucht opsnoof, zijn poten stevig op de grond. ‘Hij is…’ ‘Machtig,’ zei Toek.’

Het is 28.000 jaar geleden. Joeni zit in een grot en tekent haar dromen op de muren; dromen over rendieren, paarden en bizons. Dat doet ze stiekem, want stammoeder Uma heeft Joeni verboden om te dromen. De dromer van hun stam, Toek, heeft Tira namelijk al als dromersleerling. Toch kan Joeni het niet laten. Als ze op een dag over de langverwachte mammoeten droomt, vertelt ze dit direct aan Toek, maar heeft ze de droom wel goed begrepen?

‘Als je zomaar iedere droom volgt die zich aandient, zul je rampen veroorzaken. Rampen die niet meer goed te maken zijn.’

Na deze verkeerd geïnterpreteerde droom gaat alles mis, en uiteindelijk wordt Joeni zelfs verbannen uit de stam. ‘Schaduw van de leeuw’ is haar overtuigende zoektocht naar haar plaats in de wereld en naar de waarheid achter haar dromen. Joeni is een sterk en dapper meisje, vol doorzettingsvermogen en met herkenbare emoties, waardoor je haar al gauw in je hart sluit. Ze maakt een indrukwekkende ontwikkeling door die je heel precies kunt volgen doordat je haar gevoelens en gedachten kent.

In haar dromen ziet Joeni steeds een bijzondere figuur, half mens en half leeuw. Ze noemt hem de leeuwenman en is ervan overtuigd dat ze hem kent: ‘Ergens diep vanbinnen kende ze deze leeuwenman. Ze wist alleen nog niet hoe.’ Af en toe geeft Linda Dielemans hints over de identiteit van de leeuwenman, maar pas aan het einde weet je zeker wie hij is. Met een verrassende wending brengt Dielemans deze en andere verhaallijnen samen. Daarmee laat ze ook nieuw licht schijnen op de verschrikkelijke dag dat Joeni haar ouders verloor, wat de relatie tussen Joeni, Tira én Tira’s vader Das nog extra diepgang geeft.

Geïnspireerd door de grottekeningen die in het Franse Arcy-sur-Cure gevonden zijn, schetst Dielemans een geloofwaardige prehistorische wereld, waarin bovennatuurlijke dromen en de aardse drang om te overleven op een interessante manier samenkomen in de levensstijl en tradities van de stammen. In het nawoord legt ze uit welke elementen uit het verhaal op echte archeologische vondsten gebaseerd zijn. Zo kun je de woongrot van Joeni bijvoorbeeld gewoon bezoeken.

‘Schaduw van de leeuw’ is een goed opgebouwd en meeslepend verhaal vol spannende én ontroerende gebeurtenissen. Met dit boek in handen lijkt de ijstijd even heel dichtbij.

Anne.

Leestip: Hou je van verhalen die zich in een heel ver verleden afspelen? Lees dan ook de andere boeken van Linda Dielemans: 'Zomerwoud' en 'Geestenkrijger'.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.