SatanskettingTheo Hoogstraaten

Terug naar lijst
 

Satansketting

Titel: Satansketting
Auteur: Theo Hoogstraaten
Uitgeverij: Sjaloom, 2005
ISBN: 978 90 624 9498 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Macht van de duivel?

In het jaar 1064 ziet het leven van een boerenmeisje zoals Aya er eenvoudig uit. Ze woont met haar ouders in een boerderijtje in Normandië. Elke dag werken ze keihard voor hun landheer, zonder er veel voor terug te krijgen. Deze heer Guy van Pontieu heeft zijn werknemers in zijn bezit en bepaalt dus alles wat er met hen gebeurt. Zo is het voor Aya dan ook de normaalste zaak van de wereld dat ze op een dag het bevel krijgt op het kasteel te gaan werken. Ondanks dat ze alles achter zich moet laten, verheugt ze zich enorm op het leven daar. Met niet meer dan een mysterieuze ketting van haar moeder gaat ze op weg.

 Theo Hoogstraaten is geen nieuwkomer in de kinderboekenwereld. ‘De Satansketting' is al zijn 20e jeugdboek. Dat het een historisch en spannend boek is, kun je al zien voordat je het hebt opengeslagen. De titel is in middeleeuwse letters afgedrukt en er is veel te zien op de kaft. Jammer genoeg ziet het er wel wat schreeuwerig uit.

Gelukkig neemt de schrijver je meteen mee in zijn verhaal. Aya komt er al snel achter dat het leven op het kasteel een stuk minder mooi is dan ze zich had voorgesteld. Veel kans om zich thuis te gaan voelen krijgt ze niet. Al na twee dagen wordt ze ervan verdacht iets te maken te hebben met de dood van de zoon van de kasteelheer. Omdat het verhaal van een keukenmeid nooit geloofd zal worden, moet ze vluchten.

Aya is een moedig meisje. Op haar vlucht wordt ze snel volwassen. Ze leert van zich af te bijten en is verbaasd over haar toegenomen zelfvertrouwen. Toch heeft Hoogstraaten geen superheldin van haar gemaakt. Aya is dapper, maar kent ook haar onzekerheden. Bijzonder voor die tijd is dat ze strijdt voor vrijheid: ze wil haar eigen leven leiden.

Wanneer Aya naar het klooster vlucht, wordt de betekenis van haar ketting pas duidelijk. Opeens wordt ze behandeld als iemand met een besmettelijke ziekte. De ketting is duivels en Aya wordt gezien als een heks! Dat mensen bang voor haar zijn, geeft haar ook een soort macht. Dat brengt haar op een idee. Ze gaat terug naar het kasteel van heer Guy!

Eigenlijk speelt de satansketting niet zo'n grote rol in het boek. Toch is dat niet jammer, omdat het juist spannend is om te lezen hoe Aya erachter komt dat het er niet om gaat óf de ketting vervloekt is, maar of mensen daar in gelóven. Maar meer nog ontdekt ze dat het uiteindelijk om het geloof in haar eigen kracht gaat.

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.