Sara SnufjePip Jones

Terug naar lijst
 

Sara Snufje

Titel: Sara Snufje
Auteur: Pip Jones
Uitgeverij: Lemniscaat, 2017
ISBN: 978 90 477 0981 7
Illustraties: Sara Olgivie

Terug naar lijst

Een kleurrijk prentenboek over een kleurrijk meisje

Droom jij er stiekem weleens van om later uitvinder te worden? Sara Snufje ook! Of nou ja… Ze dróómt er niet van, ze ís uitvinder.

‘Sara Snufje’ is prachtig geïllustreerd door Sara Ogilvie. Het prentenboek barst van de kleur en vrolijkheid, zoals je aan het omslag al kunt zien. Sara Snufje zelf is een heerlijk kleurrijk kind. Een bos donkere krullen, een oranje shirt, roze jurkje, paarse maillot, blauwe laarzen en niet te vergeten: rode wangen die bij een woede-uitbarsting knálrood worden. Ook haar karakter is behoorlijk kleurrijk. Ze is ondernemend en kan vol opwinding met een nieuw uitvindidee aan de slag gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘Theeweldig’, die thee voor je inschenkt? Of een ‘Spagirade’, die je helpt spaghetti te eten? Geen emotie is dit impulsieve meisje vreemd. Zo kan Sara erg teleurgesteld, kwaad en ontmoedigd zijn als een uitvinding niet lukt.

Op een dag, na weer een mislukte uitvinding, loopt ze moedeloos met haar gereedschapskist over straat. ‘BONS!’ En: ‘KABOEM!’ Een kraai valt zo uit de lucht op de grond. Nooit meer zal hij kunnen vliegen, volgens de dierenarts. O nee? Daar gaat Sara iets aan doen! Vol goede moed gaat ze aan het werk om Kraai met een slimme, creatieve uitvinding weer te laten vliegen. Denk maar niet dat dat in één keer lukt… Of in twee keer… Of in drie keer… In veel prentenboeken zit een boodschap verstopt. Een soort kleine levensles. Dat geldt ook voor ‘Sara Snufje’, al hoef je in dit geval niet echt te zoeken naar de les. Haar opa zegt namelijk letterlijk:

‘Maar, jongedame, als jij iets wil leren,
zul je het steeds opnieuw moeten proberen.’

En verderop: ‘Het is gelukt omdat je het bleef proberen!’

Vaak is het leuk als de boodschap iets dieper in het verhaal verborgen zit. Maar verder is ‘Sara Snufje’ vooral een heel leuk, grappig en lief verhaal dat soepel voorleest doordat Pip Jones het op rijm heeft geschreven (en Jesse Goossens het op rijm heeft vertaald). Behalve over uitvinden en dingen steeds opnieuw blijven proberen, gaat dit prentenboek ook over vriendschap. Want als Sara niet zo gek was op Kraai, zou ze het al lang hebben opgegeven. Maar steeds als ze op dat punt staat, kijkt Kraai haar aan en hup… Sara knutselt weer verder! Een leuk verhaal voor kinderen die ook alles over hebben voor hun beste vriend, voor kinderen die zelf net zo vindingrijk (willen) zijn als Sara én voor kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken omdat ze het lastig vinden dat dingen soms mislukken.

Sara Snufje heeft trouwens haar geheel eigen manier om aan onderdelen voor haar uitvindingen te komen. Dat neemt niet iedereen haar in dank af… Nieuwsgierig? Dan weet je wat je te doen staat!

Karine.

Leestip: Heb je dit prentenboek voorgelezen aan je jongere broertje of zusje en begint het te kriebelen..? Wil je zelf ook lekker aan het knutselen slaan? Dompel je dan onder in Colafonteinen en spetterende verfbommen van Jesse Goossens. Daarin staan allemaal proefjes die je zelf kunt doen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.