Sammie en de wollen wonderenwedstrijdEmily MacKenzie

Terug naar lijst
 

Sammie en de wollen wonderenwedstrijd

Titel: Sammie en de wollen wonderenwedstrijd
Auteur: Emily MacKenzie
Uitgeverij: Van Goor, 2016
ISBN: 978 90 00 34834 3
Illustraties: Emily MacKenzie

Terug naar lijst

De wol is op!

De meeste katten zijn een beetje lui of jagen op muizen. Maar Sammie niet. Dat is een heel bijzondere kat.

De kat Sammie is dol op breien. Hij breit bloemetjes, mooie mutsjes en staartwarmers. Hij breit niet alleen thuis, nee hij breit overal. Hij maakt de mooiste wolletjes. Die geeft hij vaak cadeau aan zijn vriendjes: ‘Hij maakt bivakmutsen voor de konijnen, nekwarmers voor de giraffen, slurfkokers voor de olifanten, een heleboel toffe truien en sokken met kleurige streepjes.’

Op een dag ziet Sammie een poster van de wollen wonderenwedstrijd hangen. Sammie gaat meteen aan de slag, want hij wil graag meedoen aan de wedstrijd. De dieren proberen te raden wat Sammie maakt, maar die zegt niks. Hij breit maar door … totdat de breinaalden niet meer tikken. De wol is op! Wat nu, de wedstrijd is morgen al!

Sammie besluit om alle breiwerkjes die hij heeft gemaakt uit elkaar te halen, zodat hij weer wol heeft. Maar dat betekent dat al zijn vriendjes zonder warme kleding moeten rondlopen. De vriendjes van Sammie zijn daarom helemaal niet zo blij. Zonder Sammie vertrekken ze naar het stadshuis waar de breiwedstrijd gehouden wordt. Ze zien er mooie werkstukken. Maar waar is Sammie, hij wilde toch zo graag meedoen aan de wedstijd?

‘Sammie en de wollen wonderenwedstrijd’ is een vrolijk boek over een hobby die vooral door veel oma’s wordt gedaan. Je leert dat je een breiwerk ook weer makkelijk uit elkaar kan halen door het uit te halen. Ook kom je erachter dat je heel veel verschillende dingen kan breien. Het verhaal van Emily MacKenzie is grappig, omdat het bijzonder is dat een kat van breien houdt. Ook de dingen die Sammie breit, maken je vaak aan het lachen. Had jij bijvoorbeeld ooit gehoord van ‘slurfkokers voor olifanten’ of ‘nekwarmers voor giraffen’?

De tekeningen zijn gemaakt door de schrijfster zelf. Ze heeft veel kleur gebruikt in de tekeningen. Dat zie je bijvoorbeeld goed terug in alle bolletjes wol. De kat Sammie heeft een felgekleurde oranje vacht, en de breisels die hij maakt zijn ook lekker vrolijk van kleur. Daarnaast zijn de tekeningen grappig. Neem bijvoorbeeld de tekening waarin Sammie de wollen kleding van zijn dierenvriendjes heeft uitgehaald. De dieren hebben het gevoel dat ze in hun blootje staan. Ze schamen zich en gaan in een struik staan of achter een krant. Aan het einde van het verhaal kom je erachter dat Sammie de breiwedstrijd heeft gewonnen. Maar met wat voor breiwerk hem dat is gelukt? Daar mag je zelf achter komen. Het is in ieder geval mooi om te zien dat Sammie zijn vriendjes belangrijker vindt dan de wollen wonderenwedstrijd!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Sneeuwwitje breit een monstervan Annemarie van Haeringen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.