Samen over een muurtjeGeert De Kockere

Terug naar lijst
 

Samen over een muurtje

Titel: Samen over een muurtje
Auteur: Geert De Kockere
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2014
ISBN: 978 90 583 8943 5
Illustraties: Diverse illustratoren

Terug naar lijst

Oepeloerepiepelom, iepelpiepeldom

‘In een kastje van hout
zit een vogel op eitjes
als waren ze van goud.

Zo stil,
zo zachtjes,
zo ongelooflijk zoet
worden ook ideetjes
in mijn hoofd uitgebroed.’

Zou schrijver Geert De Kockere ook zo op zijn gedichten broeden? Dat doet hij dan al 25 jaar. Om dat te vieren is de bundel ‘Samen over een muurtje’ verschenen. Daarin staan 101 nieuwe gedichten met 25 prenten van tekenaars die eerder ook met de schrijver hebben samengewerkt.

In het prachtige titelgedicht plaatst de dichter samen tegenover alleen. Daarbij gaat het niet alleen om de betekenis van de woorden, maar ook om de vorm en de klank. En hij heeft er mooie beelden bij bedacht: ‘Samen, je hoort het ook, veert./Als een trampoline./Je springt er makkelijk mee/óver het muurtje,/soms tot in de wolken.’

Dit gedicht ontroert. Er zijn meer van die gevoelige gedichten, maar ook heel veel met een andere sfeer. Het tweede gedicht in de bundel zorgt juist voor verwarring wanneer de circusbeer een kind slaat. Daarna volgen gedichten vol fantasie, taalspelletjes en grapjes, gedichten over monsters, het circus, zusjes en grootouders, en gedichten over vissen, geitjes en de zon.

Geert De Kockere zet je met zijn gedichten soms lekker aan het nadenken: ‘Wanneer/wordt een ei een dier?/Wie weet dat hier?’ Ook laat hij je anders naar dingen kijken: ‘Dinosaurussen/zijn van alle tijden./Alleen hun gedaante wijzigt./En ze verscheuren/je niet meer,/ze rijden je omver./ Tyrannosaurus Truck…’. Er zijn gedichten waarin voorwerpen tegen je praten, zoals een huis. En er zijn bijzondere beelden: iemand die openbreekt als een vulkaan of die je juist moet lospeuteren als een tamme kastanje.

De schrijver gebruikt op een prettige manier rijm, maar zit er niet aan vast. Het gaat meer om klanken die hij herhaalt of waarop hij varieert. Elk gedicht heeft zijn eigen ritme, dat steeds goed past. De ene keer bestaat een gedicht uit korte regels: ‘Rode Korneel/zijn haar is ros,/zijn snor hangt los,/wil dat ik kat en muis/met hem speel.’ Een andere keer klinken de regels langer: ‘En we golfden en we strandden/en we rolden en we stoven/en we schuimden aan de randen.’

De 25 prenten van de tekenaars (jammer dat hun namen alleen in de vouw van het boek staan) zijn om de drie pagina’s (steeds rechts) te zien. Ze hebben elk hun eigen stijl en sfeer, maar stralen allemaal hun verbondenheid met de tekst uit. Als je de tekening omslaat, is er steeds een pagina met een gekleurde achtergrond; die kleur is afkomstig uit de prent ervoor. Het gedicht staat daar in witte letters afgedrukt. Deze vormgeving is net een beeldgedicht: de herhaling van witte pagina/tekening/gekleurde achtergrond/witte pagina zorgt voor een fijn ritme; tegelijkertijd is er door de prenten en kleuren genoeg variatie.

‘Samen over een muurtje’ is een mooi verpakt cadeau met 101 + 25 plezierige verrassingen.

Inger.

Hou je van gedichten, lees dan ook: ‘Voel je wat ik voel?’ Jan Van Coillie; ‘Een vijver vol inkt’ Annie M.G. Schmidt en ‘De groeten van Superguppie’Edward van de Vendel.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.