Samen op het eiland ZeekraaiAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Samen op het eiland Zeekraai

Titel: Samen op het eiland Zeekraai
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Ploegsma, 2009
ISBN: 978 90 216 1625 4
Illustraties: Alice Hoogstad

Terug naar lijst

Op zoek naar de familie Melkerson

‘Ga op een zomermorgen eens naar de Strandkade in Stockholm om te kijken of daar soms een wit bootje ligt, dat naar de eilanden gaat en Zeekraai I heet. Als dat zo is, ben je aan het juiste adres en hoef je alleen maar aan boord te stappen.’

Als je in de Zweedse hoofdstad Stockholm bent, tuur dan over de kade. Ga niet alleen op zoek naar dat witte bootje, maar vooral naar de familie Melkerson. Het Zweedse gezin dat bestaat uit vader Melkerson en zijn vier kinderen: Malin, Johan, Nico en Pelle.

‘Samen op het eiland Zeekraai’ van Astrid Lindgren vertelt het verhaal van vader Melkerson die in een zomervakantie een oud, vervallen huis huurt op eiland Zeekraai, dat vlak voor de kust van Zweden ligt. Zijn vier kinderen weten eerst nog niet zo goed wat ze van deze vakantie moeten verwachten. Hun avontuurlijke vader heeft zomaar iets gehuurd op een eiland waarvan hij de naam leuk vond klinken. Ze hebben geen idee waar ze terecht zullen komen.

Na de boottocht schrikt het gezin zich kapot. Het huis, de Timmermanshoeve, blijkt er slecht aan toe te zijn. Het dak lekt, het ruikt er muf en de lakens en dekens voelen klam aan. Even vraagt vader Melkerson zich af of hij weer iets heel stoms heeft gedaan. Dan besluit hij het vakantiehuis op te knappen. Maar met twee linkerhanden is dat nog niet zo makkelijk!

Al snel blijkt dat de Melkersons de beste zomer van hun leven tegemoet gaan. Ze beleven op eiland Zeekraai allerlei avonturen. Ze vieren er het midzomernachtfeest, gaan vissen op zee en krijgen een zeehondje als huisdier. Hun geluk kan niet op. Totdat… de Timmermanshoeve, waar ze zich inmiddels zo thuis voelen, verkocht dreigt te worden.

‘Samen op eiland Zeekraai’ is een boek vol zomerse avonturen, dat je in een ruk uitleest. Op een heerlijke zomeravond op je buik in het gras, bijvoorbeeld. Of juist in de kerstvakantie onder een dekentje, waarbij je verlangt naar de warme zonnestralen op je huid. Astrid Lindgren schrijft zo dat je de zomer bijna ruikt en voelt. Het ‘gewone’ verhaal wordt afgewisseld met de dagboekfragmenten van dochter Malin. Hierdoor wordt het niet saai en kom je meer te weten over de gedachten en gevoelens van Malin.

Pas op, na het lezen van dit boek, wil je onmiddellijk de boot nemen naar eiland Zeekraai. Je zult binnenkort op de kade van Stockholm staan. Op zoek naar dat witte bootje. Of eigenlijk naar een glimp van de familie Melkerson.

Fannie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.