SaeculumUrsula Poznanski

Terug naar lijst
 

Saeculum

Titel: Saeculum
Auteur: Ursula Poznanski
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 477 0483 6
Illustraties:

Terug naar lijst

De vloek van de graaf laat je nooit meer los

'Het is net een reis naar een andere wereld. Je zit ver van de dichtstbijzijnde stad, midden in het bos. Wat je vergeten bent, kun je niet even gaan kopen, dus je krijgt het misschien koud, of je lijdt honger. Het kan zijn dat je buiten moet slapen, zonder hut of tent, met boven je alleen de hemel vol sterren…'

Diep in zijn hart zou Bastian net zo lief thuisblijven, maar zijn vriendin Sandra haalt hem over. Zij is lid van Saeculum, een groep vrienden die zo nu en dan ver van de bewoonde wereld een middeleeuws rollenspel speelt. Goed, als Sandra het wil, gaat Bastian mee terug in de tijd!

Aanvankelijk bevalt het hem goed om te doen alsof het 14-zoveel is. Saeculum kampeert illegaal in een bos dat zeshonderd jaar geleden toebehoorde aan ene graaf Ludolf. Het weer is prachtig, de omgeving schitterend. Alleen waarzegster Doro zaait onrust. Er rust een vloek op het bos, beweert ze, en met hun aanwezigheid verstoren de leden van Saeculum de rust van Ludolf en zijn bastaardbroer Tristam. Bijgeloof, denkt Bastian.
Maar is het toeval dat achter elkaar drie leden van Saeculum spoorloos verdwijnen? Dat er telkens stukjes boomschors opduiken met raadselachtige boodschappen erop? Dat het ’s nachts onweert en er bloedstollend gegild wordt? Dat de groep, op zoek naar een droge schuilplaats, de vervallen resten van een kasteel ontdekt? En dat ze de kerkers wel ín kunnen, maar niet meer uit? Het lijkt erop dat de vloek van de graaf tot leven is gewekt en niemand levend het bos zal verlaten.

Zelfs wanneer je totaal niet bijgelovig bent, raak je in de ban van Tristams vloek. In een situatie op leven en dood weet je niet meer wie je kunt vertrouwen en wie niet. Degene die het ene moment nog voor je door het vuur wil gaan, blijkt even later een verrader. Samen met Bastian twijfel je aan alles: aan je vrienden, aan de vloek van de graaf, aan wat werkelijkheid is en wat ontstaat in oververhitte fantasie, en aan jezelf.

Het eerste boek van Ursula Poznanski -‘Erebos’- was heerlijk spannend. Met ‘Saeculum’ bewijst ze dat ze nog veel meer in huis heeft. Probleem aan dit soort volle en ingewikkelde romans is dat de ontknoping nogal eens kunstmatig en vergezocht is. In ‘Saeculum’ ga je er moeiteloos in mee. Elk puzzelstukje valt uiteindelijk op zijn plaats en wanneer je later het boek nog eens doorbladert, zie je hoe veel kleine hints Poznanski je al heeft gegeven. Hierdoor leest ‘Saeculum’ niet alleen als een historische roman, maar ook als een thriller.

‘Saeculum’ is spannend. ‘Saeculum’ kun je onmogelijk wegleggen. ‘Saeculum’ laat zien waar mensen in paniek toe in staat zijn. Kortom: ‘Saeculum’ is fantastisch!

Lidewij.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.