SabelSuzanne Wouda

Terug naar lijst
 

Sabel

Titel: Sabel
Auteur: Suzanne Wouda
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2017
ISBN: 978 90 896 7245 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Een bijzonder mooi boek over een bijzonder lelijke tijd

‘Katten mogen hier in het kamp niet zijn. Wat zullen ze doen als ze Sabel zien? Hem wegjagen? Afschieten? Wurgen? Of in een zak met stenen in de regenton?’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandt de Joodse Max in kamp Vught. Hij heeft daar niets en niemand, behalve zijn rode kater Sabel. Maar hoe zit dit precies? Hoe lukt het Max om Sabel verborgen te houden in het kamp?

Hoofdstukken over mei/juni 1943 (kamp Vught) wisselen af met hoofdstukken over april 1941 tot en met februari 1943 (eerst thuis en later op een onderduikadres in Amsterdam). Door Max’ ogen kijk je mee naar de verschillende fases die hij, zijn kater en zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog moeten doorstaan. Zodra het tijd wordt om onder te duiken, lijkt Max zijn steun en toeverlaat kwijt te raken:

‘Maar mama lacht niet en wisselt een blik uit met papa.
En dan weet ik het. Ik weet wat ze wil zeggen vóór ze het zegt en mijn hart zakt met een rotgang naar mijn buik. Nee!
‘Het spijt me, schat. Sabel kan niet mee.’’

Toch vinden ze een oplossing. Sabel mag mee in een mand. Op hun onderduikadres hebben ze weinig ruimte. Buiten komen ze niet meer. Max en zijn ouders niet, en dus ook Sabel niet. Sabel plast alles onder en zet overal zijn nagels in.

‘Misschien moeten we voor Sabel een andere plek zoeken.’

Wat een onzekere tijd voor Max, die zo aan de kater gehecht is! Verliest hij zijn rode maatje nu alsnog?

‘Sabel’ is geen simpel boek. Je moet juist ook díé dingen kunnen lezen, die Suzanne Wouda niet geschreven heeft. Je moet je kunnen inleven in andere mensen en andere tijden. Maar lees je vaak en heb je geen moeite met een knap in elkaar gezet boek? Ben je geïnteresseerd in verhalen over de Tweede Wereldoorlog? Pak dan ‘Sabel’ uit de kast: een bijzonder mooi boek over een bijzonder lelijke periode in de geschiedenis. Het is een boek om rustig te lezen. Laat de woorden tot je doordringen, voordat je aan het volgende hoofdstuk begint. Hoe verder je komt, hoe beter je een puzzel kunt leggen van de stukjes die Suzanne Wouda voor je neerlegt. Terwijl je je in het begin misschien soms afvraagt: ‘Hoe zit dit? Kán dit wel?’, heb je aan eind precies uitgepuzzeld wat waarheid is en wat fantasie.

‘Sabel’ is met 134 pagina’s een dun boek waarin Suzanne Wouda een verhaal vertelt dat helemaal niet zo groots lijkt: een jongen en zijn kat zijn onafscheidelijk. Maar het verhaal is wél groots. Voor Max. Voor Sabel. En rondom het verhaal over de kat, lees je over de Tweede Wereldoorlog, Jodenvervolging, onderduiken, concentratiekampen, afscheid nemen, vriendschap, kindertransporten en gaskamers. En dát verhaal is zeker groots. Voor iedereen.

‘Alle kinderen moeten weg. Op transport. Morgen. Overmorgen. Allemaal.’

Karine.

Leestip: Er zijn veel boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog, maar minder over de kindertransporten waar Suzanne Wouda over schrijft. Wil je daarover verder lezen? Fedor de Beer vertelt erover in 'Het kindertransport'.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.