Saartje en SikjeFrans Lasès

Terug naar lijst
 

Saartje en Sikje

Titel: Saartje en Sikje
Auteur: Frans Lasès
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2007
ISBN: 978 90 583 8440 9
Illustraties: Sylvia Weve

Terug naar lijst

Een beestje als je beste vriend

Dieren kunnen je beste vrienden zijn. Zeker als ze zacht en knuffelig zijn. Soms lijkt het net alsof ze alles begrijpen. Het maakt niet uit of ze van stof zijn, zoals lammetje Wolletje van Sophia; of echt, zoals geit Sikje van Saartje. Bijzonder zijn Sikje en Wolletje zeker, want ze kunnen allebei praten.

Wolletje is een superlief lammetje. Sophia doet altijd alles samen met haar knuffel. En als ze bij opa en oma gaat logeren, gaat Wolletje natuurlijk mee. Maar op de terugweg in de trein, vergeet Sophia hem mee te nemen als ze uitstapt. Wolletje wil het uitleggen aan de conducteur, maar die kan hem niet horen. Hij wordt hoe langer hoe verdrietiger. Zo begint ‘De grote treinreis' niet als een leuk avontuur voor Wolletje. Zelfs niet als hij mee mag kijken bij de machinist. Wolletje vindt er niks aan in z'n eentje. Hij wil alleen maar naar huis, naar Sophia! Ondertussen zie je op dezelfde bladzijde wat opa doet om Wolletje terug te vinden. Sophia maakt zich ook zorgen: hoe kan haar arme Wolletje de weg naar huis weer vinden?

Het is leuk bedacht om één verhaal te kunnen lezen en er tegelijkertijd twee te kunnen zien. De korte teksten van Claire Hülsenbeck zeggen precies genoeg om de tekeningen aan te vullen. Gertie Jaquet maakte heel schattige tekeningen van Wolletje in ‘De grote treinreis'. Je kunt goed zien wanneer Wolletje zich blij, boos, bang of verdrietig voelt. Op de grote platen in het boek is veel te ontdekken. In een rijdende trein verandert het uitzicht natuurlijk de hele tijd.

De tekeningen van Sylvia Weve in het boek ‘Saartje en Sikje' passen ook goed bij het verhaal van Frans Lasès. Ze zijn heel vrolijk en springerig. Het lijkt wel of ze door een kind getekend zijn. Zo speels zijn Saartje en Sikje ook. Ze zijn onafscheidelijk en weten altijd wel wat leuks te bedenken. Dan gaan naar de kinderboerderij, waar de vriendjes van Sikje wonen. Of Saartje bouwt een feestje omdat het geitjesdag is. Een gewone dag wordt bij Saartje en Sikje zomaar bijzonder.

‘Saartje en Sikje' is een ideaal voorleesboek. Elk avontuur van de twee vrienden duurt steeds één bladzijde lang. Het zijn lieve verhaaltjes, maar ze worden nergens zoetsappig. Saartje en Sikje hebben ook wel eens ruzie, net als echte broers en zussen. Dan doet Saartje kattig en speelt Sikje vals bij een spelletje. Gelukkig duurt dat nooit lang, want daarvoor vinden ze elkaar veel te lief!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.