Grote Griebus en de zevende ridderEric Pringle

Terug naar lijst
 

Grote Griebus en de zevende ridder

Titel: Grote Griebus en de zevende ridder
Auteur: Eric Pringle
Uitgeverij: Gottmer, 2003
ISBN: 978 90 257 3606 4
Illustraties: Colin Paine

Terug naar lijst

Ruimtewezen loopt rond in Middeleeuwen 

Historische boeken zijn leuk. Ze nemen je mee naar een andere wereld, die bekend lijkt omdat hij echt bestaan heeft. De verhalen gaan over ridders, kastelen, veldslagen en struikrovers. Ze zijn eigenlijk altijd spannend. Veel lezers kunnen er geen genoeg van krijgen. Gelukkig zijn er een heleboel historische boeken en verschijnen er ook veel nieuwe. Eén van die nieuwe boeken is 'Grote Griebus en de zevende ridder', het vervolg op 'Grote Griebus'.

Schrijver Eric Pringle heeft ook nu weer een verhaal geschreven over het buitenaardse wezen Grote Griebus, dat rond het jaar 1100 op aarde neerstortte met zijn ruimteschip. Na zijn avonturen van dat moment, waarover je in 'Grote Griebus' kunt lezen, viel het wezen in een lange slaap. Na 200 jaar wordt Griebus wakker gemaakt door Wouter, die vlucht voor zijn landheer. Wouters vader wordt namelijk beschuldigd van landverraad. Samen met de twaalf meter hoge Griebus wil Wouter zijn vader bevrijden. In een spannende en gevaarlijke zoektocht naar zijn vader, komt de middeleeuwse wereld langs. Uiteindelijk komt het erop aan voor Wouter: hij moet in een toernooi tegen de zes beste ridders van het land vechten om over het lot van zijn vader te beslissen.

Natuurlijk levert een reusachtig buitenaards wezen in de middeleeuwen grappige gebeurtenissen op. Het boek zit vol met de komische momenten, en het verhaal is origineel en spannend. Bovendien is álles mogelijk. Er gebeuren de meest rare dingen, maar helaas doet Eric Pringle geen enkele moeite om die soms belachelijke situaties geloofwaardig te maken.

Ook in een ander opzicht is de schrijver vergeten dat ook jonge lezers een zekere kwaliteit verlangen. Uitgeverij Gottmer, die de boeken van Pringle uitgeeft, schrijft over het boek: 'ongemerkt informatief over het dagelijks leven in de middeleeuwen'. Het zou mooi zijn als dat waar was. Wanneer Pringle vertelt over een bepaald middeleeuws gebruik, stapt hij merkbaar uit het verhaal met de opmerking 'nu moet je weten dat…'. Bovendien blijft de informatie erg oppervlakkig. Ook op andere manieren is de schrijver overduidelijk aanwezig. Hij levert telkens commentaar op het verhaal en gebruikt zinnen als: 'daar zou hij gelijk in hebben' na een uitspraak van een hoofdpersoon.

Het is jammer dat Pringle zo aanwezig is in het boek, omdat het verhaal wél erg leuk is. Vroeger had een schrijver dit nog kunnen doen, maar tegenwoordig moet een verhaal zichzelf vertellen. Als een schrijver dat bereikt is hij veel knapper. Gelukkig is het verhaal leuk genoeg om 'Grote Griebus en de zevende ridder' te lezen. Dat moet je dus ook gewoon doen!

Diederik.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.