RugdekkingGerard Sonnemans

Terug naar lijst
 

Rugdekking

Titel: Rugdekking
Auteur: Gerard Sonnemans
Uitgeverij: Compaan, 2011
ISBN: 978 94 9037 453 2
Illustraties: Danker Jan Oreel

Terug naar lijst

Helden tegen wil en dank

Het is 1943. In Europa woedt de oorlog, maar in de achterbuurten van New York hebben Pat en George hun eigen zorgen. Vannacht is hun vriend Tom neergeschoten toen hij betrapt werd bij een diefstal. Vooral Pat voelt zich schuldig: hij rende hard weg toen hij schoten hoorde en liet zo zijn vriend in de steek. Wat moeten de jongens zonder Tommy?

‘We gaan weg uit deze klotewereld,’ fluisterde George. ‘We hebben hier niets meer te zoeken. Ik word soldaat. Vroeg of laat komt er toch een oproep voor dienst. Daar wil ik niet op wachten.’

En dus gaan beide vrienden in dienst. Ze moeten leren zich aan te passen aan de discipline van het leger. Voor George is dat wel te doen, maar Pat heeft het moeilijk. Hij is een driftkop en een vechtersbaas en krijgt met bijna iedereen ruzie. Wanneer ze eenmaal per schip op weg zijn naar Europa, en Pat zeeziek wordt, is hij zelfs het pispaaltje van de compagnie. Hij, Patrick Cantry, de schrik van de New Yorkse achterbuurt!
Het schip komt aan in Liverpool. Per vliegtuig worden de soldaten daarna naar Nederland gebracht. In de omgeving van het dorpje Groesbeek springen ze aan parachutes naar beneden en rukken op naar Nijmegen om de brug over de Waal te veroveren. Operatie Market Garden is begonnen…

Een handgranaat ontplofte vlak bij hen, gevolgd door een heftig geweervuur. De schrik sloeg Pat om het hart. Een heel peloton Duitsers stormde het bos uit. Donkere herinneringen flitsten door zijn hoofd. Opnieuw zag hij Tom met zijn pistool verscholen achter de kratten zitten: ‘Rennen Pat, ik geef je rugdekking!’ In de verte klonk al het zware geronk van vliegtuigen.

Gerard Sonnemans heeft al verschillende boeken geschreven over ‘vroeger’. Meestal spelen kinderen daarin de hoofdrol. Pat en George zijn ouder: ongeveer negentien. ‘Dat is toch niet zo heel oud?’ zeg je misschien. Daar heb je gelijk in, maar in zulke extreme omstandigheden als een oorlog, word je snel volwassen. Dat toont ‘Rugdekking’ wel aan!

Operatie Market Garden was de grootste militaire operatie die ooit in Nederland plaatsvond. In september 1944 landden duizenden airbornes in het zuiden van Nederland om de bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren, zodat de grondtroepen vanuit België konden doorstoten naar het noorden. ‘Rugdekking’ vertelt het verhaal van twee van deze parachutisten. Doodgewone jongens, helden tegen wil en dank die hielpen Nederland te bevrijden. Ze waren bang, verveelden zich, werden verliefd en probeerden te overleven. Het boek vertelt over oorlog en dood, maar ook over vriendschap en spijt. Veel soldaten sneuvelden tijdens Market Garden. ‘Rugdekking’ laat je nadenken over de soldaten die bijna zeventig jaar geleden vochten voor de vrijheid van vandaag.

Lidewij. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.