Rover gezochtUdo Weigelt

Terug naar lijst
 

Rover gezocht

Titel: Rover gezocht
Auteur: Udo Weigelt
Uitgeverij: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978 90 477 0618 2
Illustraties: Marieke Nelissen

Terug naar lijst

Achter elke boom een rover?

Als je bij de politie werkt, mag je boeven achtervolgen, vangen en achter tralies zetten. Een hartstikke spectaculaire baan! Voorwaarde is uiteraard wel dat er boeven zijn. En daar schort het ‘m nou net aan in het rijk van koning Ignaz. Wachtmeester Ravenhorst is diep ongelukkig: ‘Ik ben overbodig. Zo simpel is dat.’ Autsj! Stalknecht Finn, die bevriend is met de wachtmeester, ziet maar één oplossing: ‘…als hij zichzelf niet meer kon helpen, dan moest Finn dat doen. Daar zijn vrienden voor.’ Dus Finn gaat op reis. Om een rover te zoeken.

Het omslag van ‘Rover gezocht’ doet vermoeden dat er niets moeilijks aan is om een rover te vinden. Achter elke boom staat er één. En niet zomaar één! Nee, op het omslag zie je drie mannen met grote neuzen, wilde zwarte baarden en ogen die duidelijk maken dat ze weinig goeds in de zin hebben. In werkelijkheid blijkt het vinden van een geschikte rover toch best lastig. Zo ontmoet Finn rovers die liever geen rover meer willen zijn. Daar kan hij zijn vriend natuurlijk niet mee helpen.

‘Rover gezocht’ is een verrassend en avontuurlijk verhaal. Verrassend omdat de jonge Finn zich van stalknecht ontpopt tot dappere roverzoeker. Een ander verrassend element is Liesje: een pratende goudlibelle die Finn helpt veilig thuis te komen. Avontuurlijk, omdat Finn helemaal in zijn eentje het woud in gaat, op zoek naar mensen van wie hij later misschien wel spijt heeft dat hij ze heeft gevonden… Extra avontuurlijk wordt het als draak Elwyn ten tonele verschijnt.

Met haar kleurige, beeldende tekeningen levert Marieke Nelissen een waardevolle bijdrage. Reken maar dat je het op een rennen wilt zetten als je haar afbeelding van een magnozampa (een wat?!) ziet! Met onder andere krijt en aquarel brengt ze Finns wereld tot leven. Erg sterk zijn de gezichtsuitdrukkingen die Marieke Nelissen de personages meegeeft. Ze hebben zo veel expressie op hun gezicht, dat je haast kunt zien wat ze denken.

Het verhaal is soms wel wat rommelig. Het lijkt erop dat Udo Weigelt al zijn grappige ideeën in 216 pagina’s heeft willen proppen. Een pratende goudlibelle, een magnozampa, een draak, een dokter die tegelijkertijd tovenaar is, rovers in allerlei soorten en maten, een koning die niet bijzonder koninklijk overkomt, kraaienheksen, een eiland dat je vergeet zodra je het verlaat… Iets minder gekkigheid had het verhaal misschien rustiger en daardoor geloofwaardiger gemaakt. Maar als je door de ietwat chaotische setting heen kijkt, zie je een heldhaftige jongen die een gevaarlijke reis maakt en alles doet voor vriendschap. Dóódeng vond Finn het om het woud in te gaan op zoek naar rovers. Toch deed hij het, voor zijn vriend. Zo’n vriend zou iedereen wel willen hebben!

Karine.

Leestip: In tegenstelling tot in ‘Rover gezocht’ is er in de boeken van Paul Biegel totaal geen gebrek aan rovers. Lees deze special maar eens, vol met leestips.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.