Rover en BroertjeKarine Jekel

Terug naar lijst
 

Rover en Broertje

Titel: Rover en Broertje
Auteur: Karine Jekel
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2014
ISBN: 978 90 003 3744 6
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

Kwetsbaar, maar o zo dapper

‘Rover en Broertje’ is het allereerste boek van Karine Jekel. De Nederlandse Kinderjury merkte haar verhaal meteen op, en plaatste het boek op de tiplijst van de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. Heel verrassend is dit niet. Als je het boek in handen hebt, begrijp je namelijk meteen waarom dit boek een winnaar is.

In ‘Rover en Broertje’ zijn Robin en Bram aan hun lot overgelaten als hun ouders op een dag niet terugkomen naar hun huis in het bos. ‘Rover en Broertje’ doet hierdoor denken aan de geliefde verhalen van kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren. De kinderen in haar verhalen moeten vaak voor zichzelf zorgen. Ze zijn kwetsbaar, maar vooral heel dapper. Zo ook Robin en Bram. Als Robin het bos ingaat om te bedenken hoe ze kunnen overleven, grist hij in een opwelling het tasje van een dame mee. Het wordt overlevingsplan nummer één: Robin en Bram gaan roven. Maar eerst hebben ze echte roversnamen nodig:

‘Jij heet… Even denken, hoor. Hoe noem je de jongere broer van een rover? Broertje! Ja, dat is het! Broertje!’

De jongens vallen van het ene overlevingsplan in het andere. Ze worden achtervolgd door de politie, Robin komt gevangen te zitten en uiteindelijk gaan de jongens op zoek naar hun ouders. Het verhaal is één groot avontuur, waarbij je als lezer dicht bij de belevingswereld van de twee jongens blijft. Karine Jekel begrijpt goed hoe jongens van deze leeftijd denken. Dat levert grappige scènes op. Zoals het moment waarop Broertje zijn oudere broer bezoekt in de gevangenis en dan van hem wil weten waarom hij daar is.

‘Rover? Wat doe je hier eigenlijk?’
Rover keek zijn cel rond. ‘Ik slaap, eet en drink hier, op het bed. En aan dat bureau heb ik mijn brief geschreven. Die stoel zit niet lekker en daarachter plas en poep ik.’
Ongeduldig wachtte Broertje tot Rover klaar was met zijn beschrijving.
‘Ja, maar wat dóé je hier eigenlijk?’

Je kunt ‘Rover en Broertje’ zelf lezen, maar het is ook een fijn verhaal om voorgelezen te krijgen. De uitgeverij heeft goed nagedacht over het formaat van het boek. Dat zit tussen een leesboek en een groot voorleesboek in. Zo ligt het fijn in de hand, om zelf mee de bank op te kruipen of om naar te luisteren en mee te kijken naar de tekeningen. Mark Janssen heeft met zijn illustraties Robin en Bram nog meer karakter gegeven. Zo is op de tekening van de jongens in de gevangenis duidelijk te zien dat ze een moeder missen die een kam door hun haar haalt en hun kleren goed wast. Kleur in het verhaal had het nog meer tot leven gebracht. Maar als ‘Rover en Broertje’ net zo lang meegaat als de verhalen van Astrid Lindgren, dan weten we dat dit niet per se nodig is.

Vond je dit een leuk boek? Lees dan ook ‘Pippi Langkous’ en ‘Mio, mijn Mio’ van Astrid Lindgren.

Jessy.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.