RotmoevieMarian de Smet

Terug naar lijst
 

Rotmoevie

Titel: Rotmoevie
Auteur: Marian de Smet
Uitgeverij: Moon, 2012
ISBN: 978 90 488 1346 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Voor de liefste klootzak

Zijn kartonnen liftersbordje met Parijs heeft hij niet eens uit zijn tas gehaald. Als Tabby in haar oude Golfje voor hem stopt, stapt hij gewoon in. Want eigenlijk wil Eppo nergens heen, hij wil vooral ergens vandaan. En ook Tabby heeft geen plan.

Ik weet niet wanneer ik besliste bij haar te blijven. Meteen al? Omdat ze toch nergens heen ging.

Ze zijn elkaars tegenpolen, Eppo is meer een denker dan een prater en Tabby praat voordat ze nadenkt. Op school zouden ze misschien nooit vrienden zijn geworden, maar samen in de auto, dwars door Frankrijk, zijn ze aan elkaar overgeleverd.

‘Heb je zussen?’
‘Nee’
‘Een broer dan?’
Ik trok mijn gordel losser, hij zat plots te strak. ‘Vertrek nou maar’
‘Je antwoordt niet’
‘Wat is dit opeens? Een kruisverhoor?’ (...)
‘Je hebt geen broer?’
‘Verdomme, Tabby!’

Tabby slaat de spijker op zijn kop. Eppo is enig kind maar op zijn elfde krijgt hij een pleegbroer. Maarten, de stoere Maarten, die zichzelf overschreeuwt en het meestal niet lang ergens volhoudt, wordt Eppo’s beste maatje. Als één van de weinigen kan Maarten bij Eppo zichzelf zijn en is hij ‘de liefste klootzak’ die Eppo kent.

Hij ging op het matras zitten, met zijn rug tegen het bed aan. Ik leunde tegen de vensterbank. Langzaam maakte hij de veters van zijn zwarte combats los en hoe losser zijn schoenen kwamen te zitten, hoe losser hij zelf ook werd. Kleiner ook.

Eppo en Maarten krijgen een hechte band, die misschien meer inhoudt dan vriendschap.‘Zijn voeten bewogen zachtjes mee op de muziek en kietelden de mijne. Het was warm. Hij was warm, zijn lijf gloeide door mijn huid heen. Ik merkte pas dat ik al die tijd mijn adem had ingehouden toen ik lucht te kort had.’

Marian De Smet laat Eppo in ‘Rotmoevie’ ontdekken dat praten pijn kan doen, maar dat zwijgen nog erger is. Hij vertelt Tabby dan over Maarten, over de vertrouwensband die ze met elkaar krijgen, de vechtpartijen van Maarten met zijn verkeerde vrienden, de warme gevoelens die Eppo heeft voor Maarten en over het vreselijke eind. En dan is er ook nog Tabby’s verhaal over haar vriendje Rob en de moeilijke keuze die zij moet maken. Toch lijkt dat bijzaak want als lezer wil je vooral weten hoe het met Eppo gaat.

Marian De Smet speelt knap met de verschillende verhalen, elke keer krijg je weer een aanwijzing en zo kom je bij het aangrijpende slot. Wat staat er in de brief van Maarten? Wat is er precies gebeurd en was dat Eppo’s schuld?

En dan snap je dat Eppo nooit ver genoeg zou kunnen liften of vluchten, want het verdriet lift gewoon met hem mee...

Leestip: Wil je nog een ander boek lezen dat de Gouden Lijst 2013 kreeg? Lees dan ‘Ik zal er zijn’ van Holly Goldberg Sloan.

Marjolein.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.