Rotjong& SnotjongGuy Didelez

Terug naar lijst
 

Rotjong& Snotjong

Titel: Rotjong& Snotjong
Auteur: Guy Didelez
Uitgeverij: Manteau, WPG Uitgevers Belgiƫ nv, 2011
ISBN: 978 90 223 2682 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Raar maar waar!

Zulke rare verhalen heb je vast nog nooit gehoord of gelezen! En ze zijn nog echt gebeurd ook!
In de 47 verhalen van het boek ‘Rotjong & Snotjong’ spelen kinderen de hoofdrol. Ze gaan over een jongen die zijn neefje van elf maanden naar beneden gooit vanaf de derde verdieping. Over een meisje van vijf jaar dat haar gezin redt, als hun huis afbrandt. Over een jongen van dertien in Noorwegen die een wolf afschrikt met zijn muziek. En over een meisje uit Noorwegen dat in een maand tijd 14.258 sms’jes verstuurt. Lief, leuk, spannend, komisch, mysterieus of zelfs leerzaam, maar in ieder geval allemaal echt gebeurd.

Zoals het verhaal waarin Guy (de schrijver zelf) van een natte glijbaan af wilde glijden. Niet zomaar op zijn billen, maar met zijn fiets. Guy komt met succes beneden. Maar dan moet Geert, zijn beste vriend.

Het duurde even voor hij zijn moed bijeengeraapt had, maar uiteindelijk klom Geert het trapje op, zette zijn fiets in positie, nam plaats, concentreerde zich.
En liet los.
Hij ging snel.
Heel snel.
Maar het volgende moment schoof zijn voorwiel weg op het spekgladde vlak en viel Geert een paar meter lager, naast de glijbaan in het gras.
Ik schoot hardop in de lach.
‘Je moest rechtdoor, niet rechtsaf!’ gierde ik.
Geert bleef liggen.
Ik nam zijn fiets, die naast hem lag.
‘Niks aan de hand,’ zei ik, nadat ik de fiets gemonsterd had, ‘er is niks kapot, je kunt gewoon opnieuw…’
Maar Geert bleef liggen, bleef zwijgen.
‘Geert…’
Stilte.
‘Geert!’
Stilte.
‘Gee-eert!!’
(…)
De tijd leek stil te staan.

En wat dacht je van dit verhaal: weet je waar Pallipudupet ligt? Het is een klein dorpje in India. In India is het niet ongewoon dat mensen met dieren trouwen. Dat heeft met hun geloof in de wedergeboorte te maken. Ze denken dat je na je dood in een mens, of in een dier hergeboren kunt worden. Een kikker kan in zijn vorige leven een knappe man geweest zijn!
Een paar jaar geleden trouwden twee meisjes van zeven jaar in Pallipudupet met…twee kikkers! Gelukkig werden na het huwelijksfeest de kwakende echtgenoten weer losgelaten in de kikkerpoel, waaruit ze waren opgevist. De meisjes mochten weer terug naar hun dorp.

Dit verhalenboek is het vierde in een reeks, geschreven door Guy Didelez en Frank Pollet. De reeks heet 'Rarifeiten', omdat het bizarre verhalen zijn, die op feiten berusten. Ieder boek heeft een thema. Na ‘Megacoole dierenverhalen’ , ‘Bangelijke mobiele verhalen’ en ‘Boeven en Blunders’, is ‘Rotjong & Snotjong’ het nieuwste deel.
Een nadeel is dat in het boek veel Belgische woorden en uitdrukkingen staan. Maar je weet best wat er bedoeld wordt en soms worden de verhalen er juist nòg grappiger van!

Merrit.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.