Hoe overleeft Rosa in New York?Francine Oomen

Terug naar lijst
 

Hoe overleeft Rosa in New York?

Titel: Hoe overleeft Rosa in New York?
Auteur: Francine Oomen
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 978 90 451 1284 8
Illustraties:

Terug naar lijst

De verhalen over Rosa blijven sprankelend

Na 13 delen ‘Hoe Overleef Ik…?’ is het tijd voor een nieuwe serie over Rosa van Dijk en haar vrienden: ‘Rosa & Co’. Wél met een vertrouwde titel: ‘Hoe overleeft Rosa in New York?’. Francine Oomen gaat verder met schrijven over Rosa, maar deze nieuwe serie is bedoeld voor iets oudere lezers dan de doelgroep van ‘Hoe Overleef Ik…?’

Rosa is echter niet veel veranderd ten opzichte van het laatste deel van ‘Hoe Overleef Ik..?’. Ze is nog altijd leuk, lief, hip en grappig. Puber-af is ze ook nog niet helemaal. Als Rosa wordt afgewezen voor de kunstacademie krijgt haar moeder er flink van langs:

‘Het is vast een smoes, ze vinden gewoon dat ik geen talent heb!’
‘Dát staat er niet. En je bent toch ook best jong?’
‘Helemaal niet! Kun je dan pas naar de kunstacademie als je bejaard bent of zo? Drie afwijzingen, dat betekent gewoon dat ik het niet kan. Dat ik een talentloze bloemkool ben.’
‘Je hebt hartstikke veel talent, dat weet ik zeker.’
‘Ja, dat zegt elke moeder, ook al produceert haar kind alleen maar afschuwelijke rommel.’


Rosa’s droom stort in. Ook haar relatie met Neuz loopt (zoals wel vaker) niet zo lekker. Rosa vertrekt daarom als au pair naar New York en komt daar terecht bij de dwarse Vita. ‘Hoe overleeft Rosa in New York?’ zou geen boek over Rosa zijn als daar niet van alles flink misgaat – en weer goed komt.

Daarnaast kun je lezen over de belevenissen van Neuz, die na een fikse aanvaring met zijn vader naar Berlijn vertrekt. Daar komt hij in een gemeenschapstuin met vele kleurrijke figuren terecht. Neuz probeert in Berlijn weer tot zichzelf te komen en dat zal vast herkenbaar voor je zijn als je ook wel eens niet zo goed weet wat je precies met je leven wilt. Het is interessant en verfrissend om Neuz wat beter te leren kennen: zijn verhaallijn staat als een huis.

Eerlijk is eerlijk: stilistisch valt er wel een hoop aan te merken op ‘Hoe overleeft Rosa in New York?’. Zeker omdat het boek bedoeld is voor young adults mag het allemaal wel wat minder ‘gehyped’: het boek staat vol met straattaal, met name in het ietwat flauwe hoofdstuk waarin Rosa aangeschoten in het vliegtuig zit.

Daarentegen is erg sterk aan ‘Hoe overleeft Rosa in New York?’ dat Francine Oomen geen taboes schuwt. Zelfverminking, alcohol- en drugsverslaving en rouwverwerking komen voor in het verhaal. Maar de hoofdpersonen zijn nog altijd vrolijk, vol energie en zullen nooit zomaar bij de pakken neerzitten. Dat is een hele goede boodschap die Francine Oomen uitdraagt! Als er in deel 2 meer gericht geschreven wordt naar hoe wat oudere kinderen ‘denken en praten’, kan ook deze vernieuwde serie, ‘Rosa & Co’, vast niet meer stuk.

Lijkt het je wat om, net als Rosa, au pair te worden en wil je daar meer over lezen? Zoek dan in de boekhandel  of bibliotheek eens naar ‘Au pair’ en ‘Berlijn, Berlin!’ van Elisa van Spronsen.

Lizan. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.