Rosa Pardon en haar speurvarkenTamara Bos

Terug naar lijst
 

Rosa Pardon en haar speurvarken

Titel: Rosa Pardon en haar speurvarken
Auteur: Tamara Bos
Uitgeverij: FC Klap, 2001
ISBN: 978 90 805 8885 1
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Lekker: cola en chips als ontbijt!

Rosa Pardon is net vier en heeft een varken als huisdier. Geen speelgoedvarken, maar een echt levend, lief, roze varkentje dat Teun heet. Rosa's ouders hebben een dierenwinkel. Je zou er jaloers van worden... Rosa is de hoofdpersoon in het boek 'Rosa Pardon en haar speurvarken' van Tamara Bos. In korte verhaaltjes beleven Rosa en haar varken samen van alles.

Als Rosa jarig is, gaan ze bijvoorbeeld langs allerlei winkels en krijgen ze overal wat lekkers. Ze krijgen zoveel dat Rosa 's avonds geen zin meer heeft in haar verjaardagstaart. In een ander verhaal gaat ze samen met haar papa trimmen in het bos. Als Rosa over een balk loopt, glijdt ze uit en belandt in de modder. Ook haar vader glibbert van de balk. Teun vindt dat natuurlijk wel leuk, want varkens houden wel van in de modder spelen. En denk je dat Rosa's vader boos wordt? Echt niet! Hij vindt het helemaal niet echt erg.

De papa van Rosa is dan ook wel een hele speciale papa. Het lijkt soms alsof hij zelf nog een kind is: hij wil op Rosa's fiets fietsen en speelt stiekem met haar in de tent van de bouwvakkers voor hun huis. Maar in het leukste verhaaltje brengt Rosa haar ouders ontbijt op bed. Omdat ze niet aan het fornuis mag komen kan ze geen thee zetten. Daarom besluit ze dat haar ouders maar cola moeten drinken. En wat hoort er bij cola? Chips natuurlijk! Heerlijk...

Het leukste aan het boek zijn de mooie kleurige tekeningen van illustrator Philip Hopman. Rosa is een lief meisje met mooie jurkjes aan met bijpassende strik. Dat Teun een heel speciaal varken is, zie je ook op de tekeningen. Hij heeft steeds een ander t-shirt aan. Alles bij elkaar zijn de tekeningen net een sprookje. Daarom is het jammer dat de tekeningen niet groter zijn. Ze zijn nu hoogstens een halve bladzijde groot, terwijl ze wel op een hele pagina hadden gemogen. Er is namelijk heel veel te zien op de tekeningen. Nu lijken het soms net zoekplaatjes en niet iedereen is zo goed in speuren als Teun.

Tamara Bos noemt Rosa meestal bij haar voor- en achternaam. Dat is na een paar verhaaltjes vermoeiend. Dat komt ook omdat haar achternaam 'Pardon' is. Daardoor denk je steeds aan het woord 'sorry', alsof Rosa iets gedaan heeft. Maar Rosa is best een braaf meisje. De verhaaltjes zijn dat ook. Rosa Pardon is een echt leuk voorleesboek voor kinderen vanaf 4 jaar. Niet te spannend, dus hieruit voorlezen kan ook voor het slapen gaan. Niemand zal er eng van dromen!

Alexandra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.