Rosa’s droomponyYvonne Kroonenberg

Terug naar lijst
 

Rosa’s droompony

Titel: Rosa’s droompony
Auteur: Yvonne Kroonenberg
Uitgeverij: Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 5719 6
Illustraties:

Terug naar lijst


Meer dan een paardenboek


Rosa en Donna lijken totaal niet op elkaar. Rosa is verlegen en voorzichtig, Donna is juist een flapuit die eerst doet en dan pas denkt. Toch zijn ze hartsvriendinnen. Ze zijn allebei dol op paarden. Als op hun manege een ponyweek voor beginnende ruiters en amazones wordt georganiseerd, worden ze gevraagd als begeleiders. Natuurlijk willen ze niets liever!

Rosa en Donna genieten van het helpen. 's Ochtends krijgen de deelnemende kinderen paardrijles en 's middags doen ze voltige: oefeningen te paard. Rosa vindt het leuk de kinderen te laten zien hoe ze de pony's moeten poetsen en opzadelen en hoe de hoeven worden schoongemaakt. Je kijkt door haar ogen mee hoe de kinderen hun eerste stappen te paard maken en leren hoe ze pony’s verzorgen. Zonder dat je het merkt, legt schrijfster Yvonne Kroonenberg zo de belangrijkste begrippen van de paardensport uit. Ook als je nog niet veel van paarden weet, begrijp je daardoor precies wat Rosa doet.

Rosa kan tijdens de ponyweek haar vroegere verzorgpony Zefir goed in de gaten houden. De nieuwe verzorgster Karin verzorgt hem nu. Rosa maakt zich zorgen: Karin doet alsof ze heel veel van paarden weet, maar dat is helemaal niet zo. Zefir wordt steeds bokkiger. Er hangt al een briefje met BIJT aan zijn stal.

Ze is wel eens bang dat Zefir op een dag zo chagrijnig wordt dat hij geen mens meer vertrouwt. Valse pony’s worden zonder pardon naar de slager gebracht, ook al is het niet hun schuld dat ze zo zijn geworden. Bij die gedachte krijgt Rosa tranen in haar ogen. Kon ze Zefir maar beschermen. Was Zefir maar van haar.

Het verhaal wordt meeslepend als de problemen rond Zefir groter worden en het zelfs zover komt dat hij verkocht gaat worden. Rosa bedenkt een plan waarmee ze niet alleen Zefir kan redden, maar ook haar eigen droom uit kan laten komen. Het blijft tot het einde toe spannend of dit plan slaagt.

Yvonne Kroonenberg heeft met ‘Rosa’s droompony’ een lekker wegleesboek geschreven over Rosa en haar liefde voor paardrijden. Ze schrijft echter ook over andere dingen die Rosa bezighouden: over dat Rosa erg verlegen is en dat ze niet goed voor zichzelf opkomt. Of dat ze ervan baalt dat haar ouders het altijd zo druk hebben. Ook maakt Yvonne Kroonenberg de ruzie tussen Karin en Rosa goed voelbaar. Hierdoor is ‘Rosa’s droompony’ veel meer dan een heerlijk paardenboek. Ook als je geen paardenmeisje of –jongen bent, kun je veel herkennen in de gedachten en gevoelens van Rosa. Als je het boek uit hebt, mis je je nieuwe manegevrienden zelfs een beetje! Wat een geluk dat er nog twee boeken zijn over Rosa en haar avonturen op de manege: ‘Rosa’s paardenvrienden’ en ‘Rosa’s verzorgpony’.

Carlijn.
 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.