Rooie RoverEric Battut

Terug naar lijst
 

Rooie Rover

Titel: Rooie Rover
Auteur: Eric Battut
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2002
ISBN: 978 90 5838 128 6
Illustraties: Eric Battut

Terug naar lijst

Vreemde vriendschappen...
 

Ooit een schaap en een wolf zien knuffelen? Of vogeltjes gezellig op de rug van een kat zien rijden? Ik wel! Maar dan wel in een prentenboek natuurlijk en niet in het echt! In de natuur kunnen deze dieren elkaar maar beter niet te vaak tegenkomen…en daar kunnen schrijvers dan weer spannende verhalen over schrijven. Veel sprookjes en verhalen gaan over gemene wolven en vossen die wel trek hebben in onschuldige geitjes, vogels en andere dieren. Denk maar aan 'Jozefien Kwebbeleend' van Beatrix Potter of aan het bekende sprookje 'De wolf en de zeven geitjes'. Maar in prentenboekenland kunnen deze dieren ook vrienden zijn!

Het prentenboek 'Het mekkerende wolfje' van Danielle Ball-Simon gaat over de vriendschap tussen een schapenfamilie en een klein wolfje. Moeder schaap en haar vier kleintjes vinden op een dag in het bos een kleine wolf. Hij is zijn moeder kwijt en is erg bang. Gelukkig wordt hij liefdevol opgevangen door de schapen en leert hij al snel mekkeren, gras eten en op zijn hoede zijn voor… wolven! Dan verschijnt op een ochtend plotseling een grote wolf. Hij toont interesse in wolfje: "Dag, kleine wolf. Heb je al geleerd hoe je op schapen moet jagen?" "Beee, goedendag," antwoordde het wolfje. "Ik jaag niet op schapen! Ik ben toch zelf een schaap?" Door grote wolf begrijpt kleine wolf dat hij geen schaap is. Maar van schapen besluipen wil hij niets weten! Dat doe je toch niet bij familie? De met aquarelverf en pastelkrijt gemaakte illustraties in dit boek zijn prachtig van kleur; sommige prenten stralen licht uit en warmte, anderen zijn weer koel door het gebruik van voornamelijk blauw. Alle dieren zijn wat te zoetig en lief getekend, maar dat past wel helemaal bij het verhaal. 'Het mekkerende wolfje' is een mooi boek over een niet alledaagse vriendschap.

Een andere vreemde vriendschap tussen twee dieren ontstaat in het prentenboek 'Rooie Rover' van Eric Battut. Rooie Rover, een rode kater, vindt een mooi, vers ei. Omdat hij dol is op lekker smullen besluit hij het ei uit te broeden, want van een vogel kun je langer genieten dan van een ei! Dan gaat hij het vogeltje voeren, zodat het lekker dik wordt. Maar dan vliegt de vogel ineens weg en Rooie Rover kan zijn lekkere hapje wel vergeten. Als de vogel onverwacht terugkomt ontpopt zich een hechte vriendschap tussen de beide dieren. Als het winter wordt gaat vogel naar het warme zuiden. Wat is Rooie Rover blij als het weer lente is: zijn vriend de vogel is terug en…hij is niet alleen! Het verhaal van Rooie Rover is goed bedacht en spannend. Je verwacht dat hij het vogeltje gaat verslinden, want welke kat heeft er zoveel geduld? De wending die het verhaal krijgt is daardoor extra leuk. De prenten spreken erg aan door hun naïeve eenvoud in kleur en vorm en omdat ze het verhaal zo treffend verbeelden.

Marianne.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.