Roodkapje was een toffe meidMarjet Huiberts

Terug naar lijst
 

Roodkapje was een toffe meid

Titel: Roodkapje was een toffe meid
Auteur: Marjet Huiberts
Uitgeverij: Gottmer, 2010
ISBN: 978 90 25746841
Illustraties: Wendy Panders

Terug naar lijst

Sprookjes om te rappen

Een prinses die surft op het internet, wolven die chillen in het bos en een prins met billen als pompoenen… In ‘Roodkapje was een toffe meid' van Marjet Huiberts worden bekende sprookjes in een hip jasje gestoken.

Er was er eens een moedergeit met 7 kleine geiten.
Op een ochtend zei ze: ‘Jongens, ik ben effe pleite.
Pas op voor de wolf, want die wil nog ontbijten.

Dus doe de deur niet open, anders zal het je spijten.’
Ze ging weg en die wolf stak z’n poot door de deur.
Hij praatte als een geit, ’t was een goeie acteur.

‘Ik ben jullie moeder,’ zei hij met die grote scheur.
Maar de geitjes zeiden: ‘Doeg! Jij hebt niet de goeie kleur.

In ‘Roodkapje was een toffe meid’ zijn zeven sprookjes opnieuw verteld. Nu is dat op zich niet zo bijzonder. Er zijn heel veel sprookjesboeken waarin sprookjes opnieuw verteld worden. Denk bijvoorbeeld aan ‘De sprookjesverteller’ van Thé Tjong-Khing. Maar Marjet Huiberts heeft er echt werk van gemaakt. Ze heeft de teksten helemaal herschreven als rapteksten. Ze heeft alles zo opgeschreven dat de sprookjes rijmen en veel vaart hebben. Tijdens het lezen ga je de tekst vanzelf (zachtjes) rappen!

Marjet Huiberts heeft zich bij de teksten niet helemaal gehouden aan de originele sprookjes. Zo is in Roodkapje de jager een dappere Turk die later met haar trouwt (met de wolf als bruidsmeisje) en gaat Assepoester er niet met de prins vandoor, maar met een andere spookjesfiguur…

Bij rapteksten horen natuurlijk geen brave tekeningen in lichte kleuren. Nee, daar horen stoere, grappige illustraties bij, helemaal in de stijl van de tekst. Wendy Panders maakte de tekeningen voor ‘Roodkapje was een toffe meid’ en ze heeft voor een heel opvallende manier van tekenen gekozen: door de tekst heen heeft ze pictogrammen getekend (kleine plaatjes). Op elke bladzijde staan er naast een aantal woorden pictogrammen die dat woord uitbeelden. Dit maakt de tekst heel speels.

Nu denk je misschien: dit is wel een bijzonder sprookjesboek zeg! Maar het wordt nog mooier. ‘Roodkapje was een toffe meid’ heeft ook nog een cd waarop alle sprookjes worden gerapt door Benaïssa Linger. En wil je zelf aan de slag, dan zet je gewoon de karaoke-versie op!

Als je erg van klassieke sprookjes houdt is ‘Roodkapje was een toffe meid’ niet zo’n aanrader. De sprookjes zijn zo bewerkt dat ze niet meer helemaal lijken op de originele verhalen. Het boek is wel heel goed te gebruiken in de klas, om kennis te maken met rapteksten en zelf aan de slag te gaan met een eigen sprookjesrap. Tip: de sprookjes van Andersen zijn nog niet gerapt….

Mirjam.

Dit boek werd bekroond met een Zilveren Griffel 2010.

 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.