Ronja de roversdochterAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Ronja de roversdochter

Titel: Ronja de roversdochter
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 1841 8
Illustraties: Ilon Wikland

Terug naar lijst

Zo vrij als een vogel in een toverachtig bos

Ronja wordt midden in de nacht geboren, tijdens een woeste storm. Het onweert zo hevig dat de bliksem de burcht van haar vader, roverhoofdman Mattis, in tweeën splijt: van de nok van het dak tot de diepste keldergewelven. In deze burcht groeit Ronja op tussen de rovers, totdat ze oud genoeg is om zelf het bos in te gaan. Maar niet voordat Mattis haar waarschuwt voor alle gevaren die daar op de loer liggen:

‘Pas op voor vogelheksen en aardmannen en Borkarovers,’ zei hij.
‘Hoe kan ik weten wie vogelheksen en aardmannen en Borkarovers zijn?’ vroeg Ronja.
‘Dat merk je wel,’ zei Mattis.
‘O,’ zei Ronja.
‘En je past op dat je niet verdwaalt in het bos,’ zei Mattis.
'
Wat moet ik doen als ik wel verdwaal in het bos?’ vroeg Ronja.
‘Het goede pad weer opzoeken,’ zei Mattis.
'O,’ zei Ronja.

Vanaf dat moment zwerft Ronja iedere dag door het bos. Ze zwemt en rent en klautert; de wereld ligt aan haar voeten. Op een dag ontdekt ze dat ze het bos moet delen met Birk, de zoon van Borka, Mattis’ aartsvijand sinds mensenheugenis. Hoewel ze eerst een hekel aan hem heeft – ze heeft haar hele leven immers niets goeds over de Borka-rovers gehoord! – redt ze zijn leven als hij bijna in de Hellepoel valt. Als Birk Ronja op zijn beurt redt van de schemerwezens in het bos, spreken ze af dat ze voortaan broer en zus zijn. Dit moet uiteraard geheim blijven: Mattis en Borka zullen er niet blij mee zijn als ze ontdekken dat hun kinderen bevriend zijn. Maar dan doet Mattis iets afschuwelijks, iets wat Ronja hem niet kan vergeven, iets waardoor ze zijn kind niet meer wil zijn…

Samen met Birk loopt Ronja weg, en een lente en een zomer lang leven ze in het bos, met de wilde paarden en de vossen, met de woeste rivier met zijn klaterende waterval, en met de trollen, moenen, aardmannen en gevaarlijke vogelheksen. Maar na de zomer volgt de winter… een winter die Ronja niet zal overleven buiten de muren van Mattis’ warme, veilige burcht. Kan het nog goed komen tussen de koppige roverhoofdman en zijn net zo koppige dochter?

‘Ronja de roversdochter’ is misschien wel het beroemdste boek van Astrid Lindgren. Met veel liefde en humor beschrijft Lindgren het leven in Mattis’ burcht. Mattis en de andere rovers gedragen zich als grote kinderen. Net als Ronja vind je hen daardoor eerder lief en grappig dan gevaarlijk of gemeen. Ontroerend is de band tussen Mattis en Ronja; vanaf haar geboorte houdt Mattis onvoorwaardelijk veel van haar en Ronja van hem. Prachtig is ook de verboden vriendschap tussen Ronja en Birk. Maar het allermooist zijn Ronja’s avonturen in dat wonderlijke bos waarin natuur en fantasie, schoonheid en wreedheid allemaal naast elkaar bestaan. De fijne pentekeningen in zwart-wit van Ilon Wikland brengen de betoverende sfeer van het bos en de wezens die daar leven schitterend tot leven.

‘Ronja de roversdochter’ is het soort boek dat je wilt lezen en nog eens lezen. En nog eens en nog eens. Want zeg nou zelf, zou niet iedereen zich zo vrij willen voelen als Ronja?

Eefje.

Leestip: In het betoverende boek Lampje vertelt Annet Schaap ook over een bijzonder meisje en haar vader.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.