Rond vierkant vierkant rondTed van Lieshout

Terug naar lijst
 

Rond vierkant vierkant rond

Titel: Rond vierkant vierkant rond
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgeverij: Leopold, 2015
ISBN: 978 90 258 6873 4
Illustraties: Ted van Lieshout

Terug naar lijst

Poëzie is spelen met taal

Bijna alle beroemde dichters hebben een sonnet geschreven. Ik wilde er ook graag een maken.

Weet jij wat een sonnet is? Het is een gedicht van veertien regels, dat is opgedeeld in vier stukjes, die ‘strofen’ heten. De eerste twee strofen tellen ieder vier regels, de andere ieder drie. Bovendien moet een sonnet rijmen.

Zo’n gedicht maken vond ik lastig. Kon het niet makkelijker?

En toen kreeg Ted van Lieshout een idee. Je kunt een sonnet natuurlijk lezen, maar je kunt het ook laten zien. Je maakt dan een beeldsonnet. Dat is een sonnet dat niet van woorden is gemaakt, maar van plaatjes. Die plaatjes kunnen heel simpele vormen zijn: rondjes, vierkantjes, driehoekjes en ruiten bijvoorbeeld. Maar je kunt ook een beeldsonnet maken met afbeeldingen van papieren parapluutjes, dobbelstenen, blokjes kaas, wattenstaafjes, jongleerballen, cashewnoten, fietsbellen, schelpen, dode wespen, nou ja, met van alles.
‘Rond vierkant vierkant rond’ staat vol met de meest uiteenlopende beeldsonnetten.

In ‘Driedelig paard’ (2011) speelde Ted van Lieshout al eerder met beeldsonnetten. In dat boek spoorde hij lezers aan om zelf ook eens zo’n sonnet te maken. Veel kinderen en volwassenen bedachten daarna mooie gedichten: een fietssonnet, een sonnet-met-stoepkrijt, een verkeersbordensonnet of een heerlijk snoepsonnet van Engelse drop. Verschillende van deze nieuwe, zelfbedachte beeldsonnetten zijn afgebeeld in ‘Rond vierkant vierkant rond’. Dat snoepsonnet heeft trouwens niet lang bestaan, want sommige gedichten zijn zo lekker dat je ze op wil eten.

Naast beeldsonnetten om te bekijken, staan er in ‘Rond vierkant vierkant rond’ ook gedichten die van woorden zijn gemaakt. Gewone sonnetten, gedichten die wel of juist niet rijmen, maar ook ‘blokgedichten’, een andere uitvinding van Ted van Lieshout.

Tussen het Muiderslot
en Kasteel de Haar komt
u een spookridder tege-
moet. Blijf rechts rijden
en probeer de spookrid-
der met vlag of hoornge-
schal te waarschuwen.


Zie je wat een blokgedicht is? Een klein verhaaltje in de vorm van een blokje tekst. Dit blokgedicht over de spookridder is een heel korte, maar er zijn ook langere blokgedichten over bijvoorbeeld een pasgeboren worteltje of over een kaboudster-van-plezier. Het zijn vaak grappige gedichten waarom je even moet grinniken. En die je vervolgens hardop wil voorlezen, omdat ze zo leuk zijn.

‘Rond vierkant vierkant rond’ is een verrukkelijk boek om in te kijken, te lezen en te bladeren. Het geeft je het gevoel dat jij het zelf óók kunt: een gedicht maken. Kijk maar om je heen: overal ligt materiaal voor een nieuw beeldsonnet. Daarnaast geeft Ted van Lieshout je veel uitleg over gedichten. Over rijm en over ritme, over strofen en over verschillende vormen van poëzie, zoals een limerick, een elfje of een haiku. ‘Poëzie is spelen met taal… en beelden,’ zegt hij. Wie wil dat nou niet eens proberen?

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen over poëzie en spelen met taal? Lees dan de recensie over ‘Ik zoek een woord’ van Hans en Monique Hagen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.