RitsMariken Jongman

Terug naar lijst
 

Rits

Titel: Rits
Auteur: Mariken Jongman
Uitgeverij: Lemniscaat, 2005
ISBN: 978 90 563 7711 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Droogkomisch dagboek

Stel je voor: je ouders zijn verdwaald in de Democratische Republiek Kongo. Daarom woon je tijdelijk bij je oom die de hele dag bladen als Hengelen en Hengelaars leest. Dus koken? Ho maar. Tot overmaat van ramp weet je dan ook bijna zeker dat jij en je oom aan scheurbuik lijden. Onvoorstelbaar? Niet als je Rits heet....

Rits (eigenlijk Maurits) woont tijdelijk bij zijn oom Corry vanwege de scheiding van zijn ouders. Zijn vader is op reis en zijn moeder woont voor een tijdje in een rusthuis. Zijn ouders zijn dus helemaal niet verdwaald in Kongo en Rits en zijn oom lijden ook helemaal niet aan scheurbuik. Maar Rits vindt het moeilijk om te vertellen dat zijn ouders uit elkaar zijn en denkt de hele tijd dat hij enge ziektes heeft. Aan oom Corry heeft hij ook niets. Wat moet je aan met iemand die de hele dag op de bank ligt, veel bier drinkt en suffe tijdschriften over hengelsport leest? Gelukkig heeft Rits zijn schrijfboek, waarin hij zijn belevenissen en twijfels opschrijft. Ondertussen raakt hij bevriend met zijn buurmeisje Rietje en samen besluiten ze een film te maken over haar overleden moeder. Ook mag hij de bruiloft van Rietjes nichtje filmen. Hij ontdekt dat hij een gewéldige cameraman is, maar niet iedereen is dat met hem eens:

Ik vind dat die mensen wel heel weinig gevoel voor kunst hebben. Ze willen alleen maar van die doorsneedingen. Het is toch saai om het bruidspaar de HELE tijd te filmen, terwijl die ambtenaar maar doorzeurt. (..) En trouwens: het jawoord staat er wél op. Ik hoor ze duidelijk ‘ja' zeggen. Wat maakt het nu uit dat je ze even niet ziet? Je ziet ze voor de rest lang genoeg, net als die saaie ambtenaar.

Rits beschrijft zijn belevenissen en overpeinzingen met veel droge en gekke humor. De mensen in zijn omgeving hebben allemaal iets geks, doen allemaal een beetje raar. Als je daar doorheen leest, merk je dat Rits het af en toe ook moeilijk heeft, boos kan zijn of juist verdrietig. Rits wil anders zijn, maar voelt zich vaak alleen. Hij is boos op zijn moeder, omdat ze nooit aan de telefoon kan komen, maar zet alles aan de kant als ze plotseling voor zijn neus staat. Mariken Jongman zet Rits neer als een gevoelige puber die het soms ook allemaal niet meer weet. Daardoor kun je echt helemaal in zijn hoofd kruipen. Je herkent vast allerlei gedachtes die je zelf ook wel eens hebt, maar niet hardop zegt. Gelukkig verwoordt Rits ze wel. Kortom, ‘Rits' is een superleuk en herkenbaar boek. Dus waar wacht je nog op? Lezen!

Karin.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.