Ridder zonder hartCornelia Funke

Terug naar lijst
 

Ridder zonder hart

Titel: Ridder zonder hart
Auteur: Cornelia Funke
Uitgeverij: Querido, 2012
ISBN: 978 90 451 1307 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Griezelige geesten

‘Hij is hartstikke aardig, Jon!’ vertellen zijn zusjes hem. Maar Jon vindt de vriend van zijn moeder een Baardaap. Helemaal niet aardig! Jon wordt naar een kostschool in Salisbury gestuurd, en hij durft te wedden dat die Baardaap daarachter zit. Maar als hij eenmaal in Salisbury is, verdwijnen zijn frustraties over zijn irritante stiefvader al gauw naar de achtergrond. Jon heeft namelijk een veel groter probleem: vijf geesten die hem willen vermoorden.

Een van de geesten grijnsde. Hij had een hamsterkop; zijn mond was een gapend gat in zijn vale gezicht. Langzaam, heel langzaam trok hij zijn zwaard. Bloed droop van de kling en ik kreeg zo’n scherpe steek in mijn borst dat ik naar adem hapte. Ik zakte door mijn knieën en verstopte me bevend onder de vensterbank.

In ‘Ridder zonder hart’ vertelt Jon over het griezelige en magische avontuur dat hij als elfjarige beleeft. Het is een spannend boek dat je het liefste diep weggekropen onder je warme dekbed wilt lezen. Jon sluit vriendschap met Ella, een meisje dat net als haar oma veel weet over geesten. Het blijken Lord Stourton en zijn vier knechten te zijn, die achter Jon aanzitten. Ella heeft een plan: Jon moet een andere geest oproepen, die hem kan helpen Stourton te verslaan.

Met zijn tweeën gaan ze ’s avonds de grote, donkere kathedraal in om de geest van ridder Willem Langzwaard om hulp te vragen. Jon laat zich voor de stenen kist op zijn knieën zakken, want voor een ridder hoor je te knielen volgens Ella. Cornelia Funke beschrijft heel goed het gevoel dat Jon daar heeft. Het is eng! Tegelijkertijd voelt hij zich erg dom. Praten tegen een dode is tenslotte toch een beetje raar: ‘De stenen vloer was zo koud als sneeuw en het maanlicht maakte Langzwaards gezicht lijkbleek, alsof de maan me wilde inpeperen dat ik voor een dode knielde.’

Wat het verhaal extra bijzonder maakt, is dat veel plaatsen en personen uit het boek echt bestaan. Jaren geleden heeft Cornelia Funke de kathedraal in Salisbury zelf bezocht. Daar is het idee voor ‘Ridder zonder hart’ ontstaan. Ook de historische figuren, zoals Langzwaard en Stourton hebben echt geleefd! Achter in het boek staat een woordenlijst. Daarin legt Funke moeilijke woorden uit en vertelt ze iets over alle bestaande plaatsen en personen. Het boek is dus niet alleen spannend, maar ook nog eens leerzaam.

Cornelia Funke neemt je mee naar een magische wereld waarin Jon de engste dingen uit zijn leven meemaakt. Gelukkig heeft hij Ella, die een behulpzame en ook nog eens een heel knappe vriendin is. Helaas staan er geen tekeningen in ‘Ridder zonder hart’. Hoe de kathedraal, geesten en ridders eruitzien, mag je dus helemaal zelf fantaseren!

Karine.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.