Regenboog rapTrude de Jong

Terug naar lijst
 

Regenboog rap

Titel: Regenboog rap
Auteur: Trude de Jong
Uitgeverij: Leopold, 2005
ISBN: 978 90 258 4840 8
Illustraties:

Terug naar lijst

De piekerpoppetjes van 1d.

‘’Wij zijn klas 1d uit Amsterdam-Noord,
We zijn de coolste klas, heb je 't al gehoord...

Juf Karin gaf ons vorig jaar een worry-doll cadeau,
Zo’n pop nam je problemen weg – nou ja, dat zei ze zo…

Ik zei: ik ben toch echt geen kind meer, lieve juf,
Dus neem jij je worry-doll maar lekker mee terug…

Op straat spelen we met elkaar, dat gaat soms heftig toe
Dan gaan de buren klagen, ja de buren die zijn moe

Ons haar is bruin of zwart of blond en dat is heus geen nep:
wij zijn de regenboogklas, en dit was onze rap!’’

Dit zijn stukjes uit de Regenboog rap die de kinderen uit een brugklas uit Amsterdam-Noord maken aan het eind van het schooljaar. Deze kinderen komen overal vandaan: Turkije, Portugal, Curaçao, Kongo, Suriname of Nederland. In ‘Regenboog rap’ van Trude de Jong vertellen twaalf kinderen je ieder in een apart hoofdstukje iets over hun leven. Zoals Leyla, die een grote aardbeving in Turkije meemaakte. Of Jordi, die een zware hartoperatie heeft ondergaan. Of Maurille die geboren is in Afrika en nu droomt van een zangcarrière in Amerika.

Met ‘Regenboog rap’ bewijst schrijfster De Jong dat waargebeurde verhalen soms minstens zo spannend, ontroerend of bijzonder kunnen zijn als verzonnen verhalen. Veel kinderen hebben al een hoop meegemaakt, leuke en minder leuke dingen. Op straat, of thuis met hun familie. Ze hebben soms grote zorgen, maar ook mooie dromen en plannen. Rode draad door het boek vormen de kleine worry-dolls, piekerpoppetjes, die je onder je kussen moet leggen, zodat ze in je slaap je problemen wegnemen. Juf Karin nam ze mee uit Guatemala en gaf er elk kind uit de klas één mee.

Het boek leest als een verzameling indrukwekkende verhalen. Behalve het steeds terugkerende piekerpoppetje, hebben de afzonderlijke verhalen niet veel met elkaar te maken. Het valt op dat De Jong de kinderen vooral aan het woord laat over hun leven buiten school en veel minder over wat ze met elkaar meemaken op school. Daardoor merk je pas aan het eind van het boek dat de kinderen, met al die totaal verschillende achtergronden, toch een eenheid zijn gaan vormen tijdens hun brugklasjaar. Trots rappen zij voor hun familie, nemen het voor elkaar op of steunen elkaar als ze de zenuwen krijgen op het podium.

Trude de Jong schrijft al sinds 1978 kinderboeken. Ze won diverse prijzen, waaronder twee maal een Zilveren Griffel, voor ‘Aram en de Bende van de Boomstam’ en voor ‘Lola de beer’, een klassieker, door Leesfeest eerder ‘het beste berenboek’ genoemd. 

Trude de Jong heeft een website: www.trudedejong.com

Aukje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.