Re-playAngelo Vergeer

Terug naar lijst
 

Re-play

Titel: Re-play
Auteur: Angelo Vergeer
Uitgeverij: Uitgeverij Holland, 2014
ISBN: 978 90 251 1269 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Respect!

‘Yassien, dikke homo, waar zit je?’
‘Yassien, ik krijg jou wel, vetzak. Ik weet waar je woont. Jij gaat dood.’
‘We maken jou dood, ik zweer het.’

Dit zijn ‘zomaar’ wat citaten uit het eerste hoofdstuk van ‘Re-play’. Geïnspireerd door een nieuwsberichtje over een steekpartij op een school in Amsterdam-West begon Angelo Vergeer aan dit boek. In het eerste hoofdstuk lees je wat er daadwerkelijk is gebeurd: een jongen, die in het boek Yassien heet, wordt gepest en tot wanhoop gedreven door Zouhair, tot hij uiteindelijk keihard terugvecht:

En toen lag dat mes in zijn hand. Vanuit het niets.
Wat moet je daarmee?
Steken.

In hoofdstuk 2 keert Angelo Vergeer terug naar het moment waarop Yassien verscholen zit onder een tafeltje in de aula, voorafgaand aan de steekpartij. Vanaf dat punt begint hij het verhaal opnieuw te vertellen. Ditmaal lees je niet wat er echt is gebeurd, maar wat er had kúnnen en misschien zelfs wel had móéten gebeuren. Geen steekpartij, maar verzoening. Om dit te bereiken geeft de schrijver zichzelf een rol in het geheel. Dit lijkt misschien even raar. Waarom gaat het boek ineens niet over Yassien en Zouhair, maar over Angelo Vergeer, over een schrijver die wordt uitgenodigd voor een schoolbezoek op een vmbo in Amsterdam-West? Dat is even omschakelen, maar als je doorleest, begrijp je dat het boek juist hierdoor zo bijzonder is.

Angelo Vergeer treft een bende aan als hij arriveert op de Amsterdamse school. Niemand weet hem te vertellen in welk klaslokaal hij moet zijn, en ten slotte belandt hij in de aula voor drie schoolklassen vol ongeïnteresseerde leerlingen. In die aula hangt een foto van een brug uit het voormalige Joegoslavië. In een opwelling zegt Angelo: ‘En wij, jongens, wij gaan daar heen. Wij gaan met z’n allen kijken hoe die brug er nu bij staat!’ Het werkt: de aandacht van de leerlingen is getrokken. Door zichzelf het verhaal in te schrijven, neemt hij de verantwoordelijkheid op zich de leerlingen iets bij te brengen.

Vanaf nu wordt de zelfstandigheid van de leerlingen, Yassien in het bijzonder, flink op de proef gesteld. Er is geen houden meer aan: ze moeten en zullen naar Bosnië gaan! Dat heeft de schrijver tenslotte gezegd. Van hun leerkrachten hoeven ze weinig steun te verwachten en ook Angelo verdwijnt even buiten beeld. Maar het lukt ze. Alles regelen ze zelf, vervoer, eten, verblijfplaats … alles. Ze gaan op reis!

‘Re-play’ gaat over pesten, verzoening en respect hebben voor elkaar. Door het verhaal opnieuw te beginnen, geeft Angelo Vergeer de Marokkaanse jongens een tweede kans. Grijpen ze die kans, of ruziën en vechten ze verder? Krijgen de jongens respect voor elkaar, of blijven ze elkaar doodwensen? En, ook niet onbelangrijk, krijgen de leerkrachten respect voor de jongeren? Misschien wel, misschien ook niet. Je leest het in ‘Re-play’!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.