RavenpoortAnthony Horowitz

Terug naar lijst
 

Ravenpoort

Titel: Ravenpoort
Auteur: Anthony Horowitz
Uitgeverij: Facet, 2005
ISBN: 978 90 5016 467 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Kwade machten in Klein Maluwe
 

Matt is een eenzame jongen van veertien, die altijd heeft geweten dat hij over bijzondere gaven beschikt. Zijn ouders zijn door een auto-ongeluk omgekomen toen hij acht was. Sindsdien moddert hij maar wat aan op school en slijt zijn dagen met het doen van kleine inbraken. Wanneer hij op een avond inbreekt in een pakhuis, gaat het mis. Op de plek waar hij daarna terecht komt, gebeuren onverklaarbare dingen. Mensen en dieren zijn niet wat ze lijken te zijn. En ze hebben het op Matt gemunt….

Nadat hij is opgepakt wordt Matt in het kader van het VONK project (Vrijheid en Opvoeding door Natuurgebonden Pleegzorg) toegewezen aan zijn nieuwe pleegmoeder Jayne Duiverell. Ze neemt hem mee naar Klein Maluwe, een gehucht ver weg van de bewoonde wereld, midden op het eenzame platteland. Hij wordt slecht behandeld en moet keihard werken. Matt ontdekt al snel dat er iets niet klopt. Hij wordt door iedereen in het dorp aandachtig nagestaard en het lijkt alsof ze op hem gewacht hebben. `s Nachts heeft hij rare dromen, schilderijen lijken hem te achtervolgen en dan is er nog de griezelige zwarte kat Asmodeus van mevrouw Duiverell, die echt negen levens lijkt te hebben.

'Ravenpoort' is een bewerking van Horowitz` eerste boek uit de Pentagramserie ‘Kernenergie voor de duivel’. Maar Horowitz schreef nooit het vijfde en laatste deel van deze serie. Na een hoop gedoe over de rechten van de boeken, besloot hij de hele serie te herschrijven. 'Ravenpoort' is dus de eerste in een reeks van vijf boeken. Als je ‘Kernenergie voor de duivel’ gelezen hebt, komt de verhaallijn van 'Ravenpoort' je bekend voor en zijn er weinig verrassingen. Horowitz voorzag de serie van een modern sausje, door hedendaagse onderwerpen als terrorisme en internet, in het verhaal te verwerken. Hierdoor is het verhaal realistischer, maar dit moderne sausje voegt weinig nieuws toe aan het verhaal. Soms lijkt het zelfs een beetje geforceerd modern.

Gelukkig bevat 'Ravenpoort' alle elementen, die van het origineel zo`n spannend en griezelig verhaal maken. Horowitz schrijft veel scenario`s voor televisie en dat merk je. Het boek lijkt net een film; wanneer het erg spannend wordt, draait de camera weg en kom je in een andere scène terecht. Horowitz weet hoe hij je door slechts één zin aan het eind van een hoofdstuk in spanning achter moet laten.

'Ravenpoort' is een razend spannend verhaal over goed en kwaad vol magie, maar speelt zich af in de gewone wereld. Het is prettig dat Matt geen superheld is, maar een gewone jongen, die alleen op zichzelf kan vertrouwen. Het avontuur is aan het einde van het boek nog lang niet afgelopen voor Matt. Snel deel twee lezen dus
 

Karin.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.