Rasmus en de landloperAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Rasmus en de landloper

Titel: Rasmus en de landloper
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Ploegsma, 2016
ISBN: 978 90 216 7668 5
Illustraties: Thé Tjong-Khing

Terug naar lijst

Een thuis voor jongetjes met steil haar

‘Verbeeld je maar niets,’ zei Gunnar. ‘Ze nemen altijd meisjes met krullen.’ Het is waar. Als op een dag een rijke koopman en zijn mooie vrouw naar weeshuis Zuiderveld komen, nemen ze niet Rasmus mee met zijn steile haar, maar Greta met haar krulletjes. Als Rasmus die dag ook nog eens allerlei blunders maakt, is hij zo bang voor straf dat hij besluit om ’s nachts weg te lopen, ook al moet hij dan zijn beste vriend Gunnar achterlaten.

Ergens op de wereld moest er toch iemand zijn die een jongen met steil haar wilde hebben? Eén iemand… ergens… ver voorbij die bocht van de weg.

In de ochtend na zijn vlucht ontmoet Rasmus Oskar, een landloper die zichzelf liever Gods vrije vogel noemt. Rasmus mag een tijdje met hem mee langs de dorpen om muziek te maken en geld te verdienen, totdat hij een vader en moeder heeft gevonden. Soms komen ze bij een lieve boerin, maar het zit Rasmus niet mee. ‘Ze was aardig en mooi, die mevrouw van de boerderij,’ zei hij dromerig. ‘Maar ze had al twee meisjes met krullen.’

Rasmus is een lief jongetje; je gunt het hem om fijne ouders te vinden. Toch is het maar goed dat hij die niet meteen tegenkomt, want zijn belevenissen met Oskar zijn zo spannend, dat je die niet wil missen! ‘Rasmus en de landloper’ is een echt avonturenverhaal, met een overval, gewapende criminelen en een waardevolle buit. Aan het einde zit je op het puntje van je stoel. Hoe gaat dat aflopen?

Tijdens die spannende gebeurtenissen vertrouwt Rasmus je toe dat hij eigenlijk best wel bang is. Dat kun je je vast goed voorstellen, als er twee gevaarlijke mannen achter je aan zitten! Gelukkig zijn er ook vrolijke stukken. Als je samen met Rasmus geniet van het muziek maken, de vrijheid, het lekkere eten, en zijn vriendschap met Oskar, zou je bijna willen dat je zelf een landloper was.

Verder vullen de illustraties van Thé Tjong-Khing het verhaal op een leuke manier aan. Ze zijn vrij simpel in zwart-wit, maar geven toch een levendig beeld van wat er in het verhaal gebeurt.

Als er uiteindelijk een mooie, grote boerderij in beeld komt, met een lieve boer en boerin, lijkt het einde voorspelbaar, maar Astrid Lindgren zorgt toch nog voor een verrassing. Eentje waarop je stiekem al het hele boek hoopte. ‘Rasmus en de landloper’ is een meeslepend avonturenverhaal, maar geeft je vooral een goed gevoel. Ook voor jongetjes met steil haar bestaat er een happy end.

Anne.

Leestip: Als je een ander boek wil lezen over een zwervend jongetje en een muzikant, lees dan eens 'Alleen op de wereld', herverteld door Tiny Fisscher en geïllustreerd door Charlotte Dematons

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.