RampenkampMirjam Oldenhave

Terug naar lijst
 

Rampenkamp

Titel: Rampenkamp
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgeverij: Leopold, 2006
ISBN: 978 90 258 5031 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Mirjam Oldenhave is een schrijfster die elke pen kan vasthouden, die elk soort papier voor zich neer kan leggen en die elk onderwerp in haar oor gefluisterd kan krijgen. Mirjam denkt na, denkt na en denkt na en schrijft daarna de mooiste boeken. Of het nou in een serie is, of het nou met alleen maar AVI-5 woorden moet, of het nou een prentenboek gaat worden: Mirjams boeken zijn altijd goed.

Hoe doet ze dat? Ze kan natuurlijk schrijven als de beste, dat is duidelijk. Haar zinnen zijn meestal niet moeilijk, en altijd precies. Verzorgd, heet dat. Mirjam kan ook goed verhalen uitdenken, plots verzinnen. Het is altijd spannend en aan het eind van het verhaal vraag je je nooit af: ja maar hoe zat het nou met die en die...?

Maar wat Mirjam het allerbeste kan is over kinderen schrijven. Mirjam begrijpt kinderen. Er is geen grens tussen hoe een kind denkt en hoe Mirjam denkt. Daarmee bedoel ik niet dat Mirjam kinderachtig is, nee, integendeel - maar haar woorden weten hoe kinderen praten en haar pen voelt aan hoe kinderen zich voelen. En dus kloppen de hoofdpersonen uit Mirjams boeken altijd. Ja, áltijd. Wat zei ik? Áltijd!

Mirjams nieuwste boek ‘Rampenkamp' is weer zo'n prachtexemplaar. Het gaat over Joosje die naar een kinderkamp wordt gestuurd. Een Kamp voor Kanjers. Een kamp dus voor kinderen die zichzelf nu juist géén Kanjer voelen. Een kamp voor watjes, voor stildingetjes, voor verleegjes. Joosje vindt het een ramp, en dan moet ze ook nog dingen gaan doen als toneelspelen, en praten.

Joosje is niet de enige in het kamp. Stevie is er ook, en er zijn zo nog wat anderen. En dat is nu juist zo knap van Mirjam Oldenhave: in een heel goed leesbaar verhaal krijgen alle kinderen hun eigen ‘ontwikkeling'. Ze maken allemaal iets mee waardoor het aan het eind van het boek een stuk beter met ze gaat. Het is heel knap als je dat over één persoon mooi opschrijft, maar extra knap is het als je dat over meerdere personen kunt!

En ‘Rampenkamp' is óók nog eens ontroerend.
En ‘Rampenkamp' is óók nog eens spannend.
Pfjoei, ‘Rampenkamp' is alles bij elkaar.
Dat komt omdat Mirjam Oldenhave alles bij elkaar is.
Dus: léés haar boeken! Je krijgt er álles bij. Álles bij elkaar.

Edward van de Vendel.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.