RambamboelieMies Bouwman

Terug naar lijst
 

Rambamboelie

Titel: Rambamboelie
Auteur: Mies Bouwman
Uitgeverij: Ploegsma, 2002
ISBN: 978 90 2161 505 9
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Blaffende honden miauwen niet
 

Het lijkt wel of er steeds meer (prenten)boeken van bekende televisiepersoonlijkheden verschijnen. Peter Jan Rens, Paul de Leeuw en Yvon Jaspers schreven bijvoorbeeld allen een of meerdere kinderboeken. Meestal pakt dit niet zo goed uit, dan is het verhaal bijvoorbeeld flauw. 'Rambamboelie', geschreven door Mies Bouwman, heeft ook geen bijzonder verhaal, maar is wel bijzonder mooi geïllustreerd. Dit maakt het boek toch zeer de moeite waard.

Het hondje Rambamboelie wordt steeds gevraagd te blaffen, omdat hij dat zo grappig doet. Maar op een dag kan Rambamboelie alleen nog miauwen. Zijn vrouwtje gaat met hem naar de dierenarts. Die heeft nog nooit een miauwend hondje gezien, maar heeft gelukkig wel een pilletje om hem te genezen. Helaas... de volgende dag kraait Rambamboelie als een haan! Ook een drankje helpt niet, in plaats van geblaf klinkt nu gesissss. Als Rambamboelie de volgende dag loeit als een koe, is zijn baasje ten einde raad. De dokter besluit dat het hondje dan maar zowel het pilletje als het drankje als een prikje moet krijgen, maar het vrouwtje gelooft de dokter niet meer. Niemand durft het hondje meer te vragen om te blaffen, tot een heel klein meisje zachtjes zegt: 'Toe, Rambamboelie, blaf.' Gelukkig klinkt dan het vertrouwde geblaf van Rambamboelie weer boven de bomen uit.

Het boek is prachtig geïllustreerd door Philip Hopman. De tekeningen voegen echt iets toe aan het verhaal door alle grapjes die de illustrator erin verwerkt heeft. Sommige grapjes zullen niet opgemerkt worden door de jongste kinderen. Zo kennen de jongere kleuters Jubelientje nog niet, een meisje dat Philip Hopman heeft getekend bij de gelijknamige boekenserie van Hans Hagen. Ze zullen haar daarom ook niet herkennen op de illustraties in 'Rambamboelie'. Andere grapjes, zoals een kind dat in een teletubbie-pakje door het park loopt, zullen de kinderen wel aanspreken. Misschien dat een aantal kleuters zelfs Temmer Tom en zijn ijsbeer herkent.

'Rambamboelie' is een mooi boek om samen met oudere peuters en jonge kleuters te bekijken. Dankzij de duidelijke illustraties kunnen de kinderen het boek al snel zelf 'lezen'. Iedere keer als Rambamboelie geluid maakt, is er een tekstballonnetje bij zijn kop getekend. Lukt het hem om te blaffen, dan staat daarin een plaatje van Rambamboelie zelf. Maar als hij miauwt, dan staat in het tekstballonnetje een katje, in precies dezelfde kleuren en met hetzelfde halsbandje om als Rambamboelie. Sist hij als een slang, dan is ook deze wit met oranje vlekken en een rood halsbandje om afgebeeld.

De illustraties maken 'Rambamboelie', van alle boeken die in 2002 verschenen zijn, het mooiste boek voor kínderen om aan hun óuders voor te lezen.

Maartje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.