RaffieJan Eilander

Terug naar lijst
 

Raffie

Titel: Raffie
Auteur: Jan Eilander
Uitgeverij: Thomas Rap, 2005
ISBN: 978 90 600 5584 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Raffie, Ajax-talent van het jaar!

Alle jongens opgelet! Meiden ook, als je maar van voetbal houdt. De titel verraadt het al: ‘Raffie’ van Jan Eilander gaat over Raffie, die eigenlijk Rafael heet. Maak kennis met het Ajax-talent van het jaar!

Rafael draait het shirt om: 10 en RAFFIE. Wow! ‘Trek nou aan,’ zegt Brian. ‘Is dat niet zonde?’ vraagt Rafael. ‘Trek aan!’ commanderen Brian en Trainer tegelijk.

‘Raffie’ is een must voor alle Ajax-fans. Fans van andere voetbalclubs mogen dit boek natuurlijk ook lezen, maar dan moet je er wel tegen kunnen dat alle bekende Ajax-namen voorbij komen in dit boek: Blind, Pienaar, Stekelenburg, Van der Vaart… Het is Ajax voor en na!

Rafael start zijn voetbalcarrière in het boek ‘Rafael’, dat je eigenlijk moet lezen voordat je aan ‘Raffie’ begint. Hij is lid van voetbalclub ‘Het Begon Op Klompen’ en wordt op een dag geselecteerd om bij Ajax te komen spelen. Een droom komt uit! Bij Ajax ontmoet hij zijn vroegere vriendje Nando weer. Als Nando op een vervelende manier uit het team gewerkt wordt, gebeuren er spannende dingen.

In ‘Raffie’ gaat Rafael van de D1 naar de D2, maar zo erg is dat niet, want de jongens daar zijn veel aardiger tegen hem. Hij wordt vrienden met Wally, ontmoet Donna, het zusje van Wally en wordt voor het eerst van zijn leven echt verliefd. Naast wedstrijdverslagen, die zo echt zijn dat het lijkt alsof je er naar zit te kijken in plaats van te lezen, gebeuren er ook andere dingen. Nando is terug naar zijn ouders in Albanië. Rafaels ouders scheiden, daar hebben hij en zijn tweelingzusje Gabi het best moeilijk mee. De Cito-toets komt eraan, spannend! Per ongeluk belandt Rafael samen met Donna in een trein vol voetbalhooligans, eng! Maar er gebeuren ook leuke dingen. Rafaels grote held is Rafael van der Vaart en daarom is Rafael helemaal in de wolken als hij op een dag oog in oog staat met zijn grote held:

Van der Vaart lacht. Die tanden zijn in het echt nog groter en witter dan op tv. ‘Zie je wel,’ zegt hij, ‘toen jij geboren werd, was ik elf.’ Hij fluistert: ‘Die ouwe kan niet rekenen.’ Rafael lacht verlegen: ‘Ik ben naar een aartsengel vernoemd.’ ‘Ik ook. Erg, hè?’

Eilander heeft een prachtig boek over voetbal geschreven. Het is heel anders dan de Snelle Jelle’s, maar zeker niet minder mooi! Eilander heeft een flitsende schrijfstijl en daardoor leest ‘Raffie’ als een supersnelle pass van Wally naar Rafael. Zijn enthousiasme en liefde voor de bal schieten van de pagina’s recht de doelgroep in! Lezen dus!

Anne.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.