PulletjeMarco Kunst

Terug naar lijst
 

Pulletje

Titel: Pulletje
Auteur: Marco Kunst
Uitgeverij: Gottmer, 2018
ISBN: 978 90 25 76 86 14
Illustraties: Henriette Boerendans

Terug naar lijst

Alle eendjes zwemmen in het water

Eendjes komen meestal in het voorjaar uit hun ei. Het is een mooi gezicht om een moeder eend te zien zwemmen met een hele rij eendenkuikentjes achter haar aan.

‘Pulletje’ gaat over een moeder eend die een paar eieren heeft gelegd. In één van die eieren zit een klein kuikentje, Pulletje. In het ei zweeft ze in rond, het is alsof ze in een warm bad zit. In het ei wordt Pulletje steeds groter. Ze wordt zo groot dat het ei waarin ze zit te klein wordt: ‘Ze tikt met haar snaveltje. Ze tikt een gaatje in haar ei. Een beetje zonde is het wel, van haar mooie ronde ei. Maar ze moet wel. Krak!’.

Pulletje is geboren, ze ziet haar moeder en haar broertjes en zusjes voor het eerst. De wereld is mooi en groot, hier kan Pulletje verder groeien. Pulletje ziet het water en daar wil ze graag naartoe. Ze wil naar buiten! Het kleine eendje wil alles zien en beleven.

‘Pulletje’ gaat over het ontdekken van de wereld. Eerst zit Pulletje veilig in een ei, dan bestaat haar wereld uit haar nest. Daarna ontdekt ze de wereld waarin wij leven. Het boek gaat ook over de eerste keer dat je iets ziet of doet. Zo leert Pulletje de eerste keer zwemmen, ze dobbert in het water. Hoewel Pulletje zich al groot en stoer voelt, is ze eigenlijk nog een beetje klein. Ze wil ook leren vliegen, maar daar moet ze nog wat groter voor groeien.

Het verhaal van Marco Kunst is geschreven in korte zinnen. Het is een herkenbaar verhaal, omdat kleine kinderen of jonge dieren graag op ontdekking gaan, net als Pulletje. Het verhaal laat echter weinig open. Zo wordt letterlijk verteld dat de wereld van Pulletje steeds groter wordt: ‘van het ei naar het nest, van het nest naar de sloot, van de sloot naar het meer, alsmaar groter en groter’. Soms is het mooier om niet alles uit te leggen. Het kan fijner zijn om dingen zelf te bedenken.

De tekeningen zijn gemaakt door Henriette Boerendans. Eigenlijk zijn het geen tekeningen, maar houtsnedes. Henriette snijdt figuren uit hout en smeert de figuren in met gekleurde inkt. Deze drukt ze af op papier. Houtsnedes zijn bijzonder omdat je duidelijk de structuur van het hout kunt zien. Daarnaast is het speciaal omdat deze techniek niet vaak gebruikt wordt in prentenboeken.

De tekst van dit boek is niet zo bijzonder. Gelukkig maken de illustraties dit boek over groter groeien en de wereld ontdekken de moeite waard.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Aap, Beer, Cheetavan Henriette Boerendans.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.