PrinsessenacademieShannon Hale

Terug naar lijst
 

Prinsessenacademie

Titel: Prinsessenacademie
Auteur: Shannon Hale
Uitgeverij: Clavis, 2008
ISBN: 978 90 5016 534 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Een prinsessenverhaal: maar dan net even anders
 

Een roze kaft met een sprookjeskasteel, een kroontje, zwierige versierselen en als titel ‘Prinsessenacademie’: dat moet wel een boek zijn met een zoet verhaal over prinsessen in roze jurken en met kroontjes in het haar, die de hele dag prinsessendingen doen. Maar nee, 'Prinsessenacademie' van Shannon Hale is niet het boek dat je verwacht wanneer je de kaft ziet. En dat is maar goed ook.

De 14-jarige Miri woont samen met haar vader en haar zus in een dorp op Berg Eskel. Iedereen in het dorp werkt in de steengroeve, waar de speciale steensoort linder wordt gewonnen. Behalve Miri. Haar vader wil niet dat ze in de steengroeve werkt en daarom voelt Miri zich erg nutteloos. Maar dit verandert wanneer de koning aankondigt dat de prins zijn bruid in het bergdorp zal uitkiezen. Alle meisjes in het dorp dromen ervan om gekozen te worden tot prinses. Om indruk te kunnen maken op de prins moeten ze echter eerst naar een speciale school: de prinsessenacademie. Hier leren ze lezen en schrijven, komen ze meer te weten over de geschiedenis van hun land en krijgen ze les in het dansen als een prinses.

Het leventje op de prinsessenacademie is voor Miri niet makkelijk. Er is veel concurrentie tussen de meisjes, ze heeft geen echte vriendinnen en blijft zich de nutteloze Miri voelen. Miri wil zich dolgraag bewijzen tegenover haar vader, haar zus, de andere academiemeisjes en Peder, op wie ze stiekem verliefd is. Door extra goed haar best te doen hoopt ze te worden gekozen tot de beste leerling van de academie: de academieprinses. Toch twijfelt Miri of ze wel écht prinses wil worden…

'Prinsessenacademie' is een meeslepend boek dat je zeker zal aanspreken. Shannon Hale laat een heleboel gebeuren in het verhaal, maar het wordt nooit onbegrijpelijk. Ze gebruikt geen onnodige beschrijvingen, waardoor het verhaal lekker vlot leest. Het boek heeft ook een mysterieus randje: Miri probeert namelijk het geheim van de groevespraak te ontrafelen. Groevespraak is de taal waarin de arbeiders in de steengroeve met elkaar praten. Ze gebruiken daar geen woorden voor, maar alleen hun gedachten! Als lezer word je meegesleept in de zoektocht van Miri naar de precieze werking van groevespraak. Zal Miri ooit zelf groevespraak kunnen spreken?

'Prinsessenacademie' is een echt prinsessenverhaal, maar anders dan je eigenlijk zou verwachten. Het draait niet om roze jurken en kroontjes, maar om de problemen van een opgroeiend meisje: van de vraag waar Miri nou écht thuishoort, tot haar eerste verliefdheid. Uiteindelijk vindt Miri de antwoorden op de vragen waar ze mee worstelt. Want al is 'Prinsessenacademie' geen standaard prinsessenverhaal, er wordt uiteindelijk wel een prinses gekozen. Wie dat is? Daarvoor moet je toch echt zélf het boek gaan lezen!

Karlijn.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.