Prinsessen in het echtValerie Wilding

Terug naar lijst
 

Prinsessen in het echt

Titel: Prinsessen in het echt
Auteur: Valerie Wilding
Uitgeverij: Gottmer, 2007
ISBN: 978 90 257 4237 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Over tiara's en andere toestanden

Prinsessen ken je uit sprookjes; mooie meisjes met kroontjes die bals geven, of op hun prins wachten. Soms zit er wel eens wat tegen, zoals een giftig spinnenwiel of boze stiefmoeder, maar uiteindelijk leeft een prinses uit een sprookjesboek toch altijd ‘lang en gelukkig'.

Maar prinsessen bestaan ook in de echte wereld en dan hebben ze vaak een minder perfect leventje. Meestal vinden ze wel hun prins, maar dan blijkt hij toch niet zo prinsig te zijn als ze hadden gehoopt. En dan zijn ze ineens, net als echte mensen, ruzie aan het maken. En gaan ze scheiden! Laten we hopen dat zo'n scheiding Sneeuwwitje en haar prins niet overkomt: daar heeft hij heeft haar toch niet voor wakker gekust!

Gelukkig zijn er een hoop dingen aan prinses-zijn wél leuk: je woont in een paleis (vaak meer dan één), draagt de meest prachtige jurken en hoeft nooit te werken om genoeg geld te hebben. Maar wist je dat er ook prinsessen zijn die juist graag een tijdje op kamers willen, hun jurk weggeven aan een goed doel en er trots op zijn dat ze een goede baan hebben?

In ‘Prinsessen in het echt' van Valerie Wilding lees je alles over prinsessen uit alle hoeken van de wereld. Je ontdekt waarom ze prinses zijn, hoe hun leven eruit ziet, wat ze in hun vrije tijd doen en wie hun trouwjurk maakt. Er staat veel serieuze informatie in, maar ook veel leuke tekeningen die qua stijl zo uit een meidenblad hadden kunnen komen. Verder staan er prinsessenweetjes in, quizvragen en lijstjes, héél veel lijstjes. Met als titel bijvoorbeeld ‘Privileges van een prinses' en ‘Wat moet er mee op een koninklijke rondreis', maar ook grappige lijstjes zoals ‘Hoe je iets kunt laten staan - zonder je gastheer te beledigen' en ‘Gedragscode voor de hondjes van een prinses'. Een echt meidenboek dus, al staat er genoeg interessants in voor nieuwsgierige jongens die het geen probleem vinden om door alle zoete pastelkleurtjes heen te prikken.

Het enige nadeel van dit boek is dat het een beetje hinkt op twee gedachten. De schrijfster wist waarschijnlijk niet zo goed of ze een serieus boek wilde maken, of juist een vrolijk boek met allerlei gekke weetjes. Ook wat betreft de moeilijkheid van de tekst schommelt ze soms een beetje heen en weer. Kinderlijk geschreven stukjes tekst worden afgewisseld met teksten waarin meer moeilijke woorden voorkomen, zoals ‘monarch' en ‘jonggehuwden'. Dat wordt dus af en toe uitleg vragen aan papa of mama.

Maar verder is dit een geweldig boek voor iedereen die net heeft ontdekt dat prinsessen niet alleen in sprookjes bestaan en graag wil weten hoe het nou zit met prinsessen in de échte wereld!

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.